TAXA AUTO 2013: Statul simplifica birocratia privind taxa auto

Statul a emis un Ordin prin care legifereaza crearea unei baze de date care sa cuprinda informatii despre autovehiculele inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule.

Ordinul, emis de Ministerul de Finante, Ministerul Mediului si Ministerul afacerilor Interne, a fost publicat, conform capital.ro, in Monitorul Oficial la finalul saptamanii trecute.

Baza de date urmand sa fie gestionata informatic de Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, de Ministerul Afacerilor Interne prin Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor si de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice prin Administratia Fondului pentru Mediu.

Practic, dupa intrarea in vigoare a timbrului de mediu, majoritatea inmatricularilor masinilor rulate s-au blocat din cauza birocratiei legii, cele mai afectate fiind industria leasingului si cea a dealerilor auto, precum si toti noii proprietari de masini second hand, introducerea bazei de date venind astfel in ajutorul proprietarilor de masini.

Evidenta autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule cuprinde mai multe informatii, printre care: 

 a)date de identificare a autovehiculului:

1. categoria; 2. marca; 3. tipul/varianta; 4. echipat cu motor cu aprindere prin scanteie/cu aprindere prin comprimare; 5. data primei inmatriculari/anul fabricatiei; 6. seria sasiului/numarul de identificare; 7. numarul de omologare; 8. seria cartii de identitate; 9. capacitatea cilindrica; 10. nivelul emisiilor de CO2 (grame/km);11. aspectul/starea generala (aspect exterior/aspect interior);12. dotarea (aer condiţionat, ABS, airbag);13. rulajul mediu anual;

 b)date de identificare a proprietarului autovehiculului: 

1. numele si prenumele/denumirea; 2. codul de identificare fiscala;

 Sursa foto: finantistii.ro