TAXA AUTO: Guvernul analizeaza modalitatea si durata prin care va restitui banii

Persoanele care au platit taxa auto vor primi banii inapoi, in urma deciziei definitive a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, insa Guvernul analizeaza cum se va intampla acest lucru si cat va dura, in functiile de restrictiile si posibilitatile bugetare, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

“In urma deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene care a stabilit definitiv ca taxa introdusa de Guvernul Boc, in 3 februarie 2012 – cred ca era cu cateva zile inainte sa isi dea demisia premierul Boc – este neeuropeana, avem de dat banii oamenilor inapoi. In functie de toate restrictiile si toate posibilitatile bugetare, o sa dam banii inapoi, sa vedem cum si in cat timp facem acest lucru”, a spus Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Citeste si: RECUPERARE TAXA POLUARE AUTO 2014: Care este diferenta dintre TAXA AUTO din 2012 si TIMBRUL DE MEDIU din 2014

Taxa auto instituita in ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa de Guvern in aprilie 2008, iar in luna ianuarie 2012 a intrat in vigoare noua taxa auto. De la 15 martie 2013, Executivul a inlocuit din nou taxa auto cu timbrul de mediu. Aceasta ultima forma de calcul a condus la o crestere, in medie, cu circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 3 si Euro 4, dar la o scadere intre 60% si 90% pentru cele cu motoare Non-euro, Euro 1 si Euro 2.

Timbrul de mediu se plateste o singura data la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atat in cazul masinilor noi, cat si al celor second hand, pentru care nu a fost platita fosta taxa auto.

Sursa foto: tribuna.ro