TAXA AUTO: Masinile care se vor ieftini in perioada urmatoare

Gigantii industriei auto mondiale Ford, Daimler si Nissan si-au unit fortele intr-un parteneriat ce presupune dezvoltarea unui sistem de vehicule electrice cu propulsie pe hidrogen (Fuel Cell Electric Vehicles – FCEV).

Scopul final este lansarea la nivel global a primei masini electrice accesibile pentru marea masa de clienti pana la inceputul lui 2017. Mai exact, asta inseamna ca masinile electrice vor fi mult mai ieftine. Pana acum, diferitele forme pe care le-au imbracat taxele auto nu au motivat romanii sa isi cumpere masini care nu polueaza. Reactia este de inteles.

Un automobil hibrid nou pleaca de la 20.000 de euro, insa producatorii promit ca peste patru ani acest tip de masini vor fi accesibile pentru toata lumea. Noul sistem, bazat pe pile de combustie, va fi utilizat de fiecare producator in parte „in lansarea unor masini total diferentiate care nu vor avea emisii de CO2“. BMW si Toyota au anuntat o colaborare similara tot la inceputul acestui an. Noile masini vor functiona cu electricitate generata de hidrogen si oxigen. in loc sa fie incarcate, vehiculele FCEV vor fi realimentate cu hidrogen. tevile de esapament ale acestor masini vor evacua doar apa.

Problema este ca inca nu exista o retea bine pusa la punct la nivel global de statii de alimentare cu hidrogen pentru acest tip de autovehicule. Dar o colaborare precum cea dintre Ford, Daimler si Nissan ar putea reprezenta un exemplu pentru dezvoltarea unei asemenea retele. Cei trei producatori auto au mentionat in comunicatul lor ca proiectul comun „trimite un semnal clar catre furnizori, politicieni si industrie de incurajare a dezvoltarilor de statii de alimentare cu hidrogen si de alta infrastructura necesara pentru a permite o productie in masa a acestui tip de automobile“.

Un studiu realizat de compania americana Pike Research estimeaza o „crestere anuala cu 40% a vanzarilor de masini electrice, in timp ce prognoza pe intreaga piata auto este de crestere cu numai 2% in aceeasi perioada“. Intr-o economie dificila cu preturi tot mai mari la benzina, economia de combustibil devine vitala pentru toata lumea.