TAXA AUTO, motor cu reactie la inmatriculari. Timbrul de mediu a crescut inmatricularile pe final de an

Modificarile aduse pe final de an 2012 la TAXA AUTO au dus la o crestere a numarului de inmatriculari, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, inmatricularile noi de autoturisme au urcat cu 36,6% pe parcursul anului trecut, iar cele mai multe inmatriculari au avut loc spre finalul anului, odata cu anuntarea schimbarii taxei auto in timbru de mediu. INS precizeaza ca o crestere puternica s-a inregistrat in al doilea semestru din 2012, numarul inmatricularilor fiind de aproximativ 135.000, cu 27.000 mai mult decat in prima jumatate de an.

Pentru autoturisme, majorarea numarului de inmatriculari in ultimele luni din 2012 ar putea fi pusa si pe anuntul privind schimbarea taxei auto in timbru de mediu, ce presupune valori simtitor mai mari pentru motoarele Euro 4 si euro 3. Inmatricularile in cazul autobuzelor si microbuzelor au inregistrat, de asemenea, o crestere in ultima parte a anului. Pe tot parcursul anului 2012 s-au inmatriculat 2.536 de autobuze si microbuze, cu peste 1.000 de unitati mai mult decat in 2011.

In cazul vehiculelor de transport marfa, inclusiv remorci, unde taxa auto nu s-a modificat, numarul inmatricularilor noi a urcat in 2012 intr-un ritm mai lent, cu doar 17,8%. Datele INS mai arata ca numarul autotractoarelor nou inmatriculate a ramas si in 2012 la doar 4 bucati, numar similar cu cel inregistrat in 2011. Foto: Mondo News