TAXA AUTO va putea fi RECUPERATA de acum si fara a apela la INSTANTA

Persoanele care au achitat TAXA SPECIALA pentru autoturisme si autovehicule, TAXA PE POLUARE pentru autovehicule sau TAXA PENTRU EMISII POLUANTE provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, potrivit unei ordonante aprobata miercuri de Guvern.

Un comunicat al Guvernului mentioneaza ca persoanele aflate in aceasta situatie pot solicita restituirea taxei prin CERERE ADRESATA ORGANULUI FISCAL. Cererile se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana interesata poate face CONTESTATIE in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata. Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare. Daca nici in acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este solutionata sau persoana interesata contesta in continuare decizia organului fiscal, persoana interesata poate face plangere la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare.

CITESTE SI: VESTE BUNA PENTRU CEI CARE VOR SA DEVINA SOFERI. NOI REGULI PENTRU OBTINEREA PERMISULUI AUTO

Sumele reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, precum si dobanzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica, se restituie conform prevederilor legale in vigoare, respectiv pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Procedura de efectuare a platii va fi stabilita prin ordin al ministrului mediului, apelor si padurilor si al ministrului finantelor publice. Restituirea sumelor se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire.

Sursa foto: iasi4u