Taxa pe stalp ar putea fi scoasa pentru platformele petroliere din Marea Neagra

Guvernul vrea sa scoata “taxa pe stalp” pentru sondele petroliere din Marea Neagra. Ministrul Finantelor, Ioana-Maria Petrescu, a declarat ca vor fi exceptate de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra.

Ministrul Ioana Petrescu a facut anuntul in cadrul conferintei World Affairs Council de la Houston, SUA, unde a avut loc o reuniune a oamenilor de afaceri texani. “Venim in intampinarea nevoilor investitorilor si ne dorim crearea unui cadru fiscal de dezvoltare sustenabila, pro business. In acest sens, am gasit o solutie sa exceptam de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra. Acest lucru este important de avut in vedere pentru investitiile pe care le veti derula in tara noastra”, a spus Ioan Petrescu.

Citeste si: Banii din TAXA PE STALP vor merge mai intai la BUGETUL DE STAT

Aceasta a mai spus ca incepand cu anul 2015 va fi redusa cota impozitului pe constructii speciale de la 1,5% la 1%, modificare sustinuta de Guvern si aflata intr-un stadiu avansat al procedurii parlamentare. “Sustinem reducerea consistenta, cu 33%, a impozitului pe constructii, ceea ce inseamna, implicit, diminuarea poverii fiscale pentru mediul de afaceri. Este solutia la care am ajuns ca urmare a consultarilor cu reprezentantii investitorilor si ai Parlamentului”, a precizat ministrul, potrivit unui comunicat de presa.

Citeste si: CEC BANK va primi din partea BEI un credit de 100 de milioane de euro pentru finantarea primariilor si IMM-urilor

Amintim ca taxa pe stalp de 1,5% se aplica de la inceputul anului pentru toate constructiile speciale. Potrivit hotnews.ro, multe companii au avut de suferit din cauza acestei taxe, profiturile acestora fiind afectate drastic. De exemplu, taxa pe stalp a taiat 69% din profitul Nuclearelectrica pe primele 6 luni. Marii beneficiari ai scutirii de la plata taxei ar urma sa fie companii precum Petrom, ExxonMobil, Lukoil si Sterling.

Guvernul estimeaza ca incasarile din taxa pe constructii speciale vor depasi in acest an 1,5 miliarde lei. Practic, acestia sunt bani taiati din profiturile companiilor care au activitati in Romania.