TAXA PE STALP, versiunea 2015, adoptata de Parlament. Ce prevede noua lege privind impozitul pe constructii

TAXA PE STALP, versiunea 2015, adoptata de Parlament. Ce prevede noua lege privind impozitul pe constructii

Parlamentul a adoptat “taxa pe stalp”, versiunea 2015. Legea reformuleaza modul in care se va calcula in continuare impozitul, aducand un numar de 12 precizari foarte exacte, noteaza hotnews.ro. Legea de aprobare a ordonantei ce a reglementat impozitul pe constructii datorat la bugetul de stat, cunoscuta ca taxa pe stalp, a fost publicata in Monitorul Oficial de marti, 13 ianuarie 2015.

Principala modificare este ca taxa pe stalp se reduce, valoarea impozitului pe constructii in anul 2015 fiind de 1%, fata de anul trecut, cand s-a aplicat un procent de 1,5%. Astfel, incepand cu anul 2015, impozitul pe constructii datorat catre bugetul de stat este redus la 1% din valoarea bruta a acestora, conform Legii nr. 11/2015. 

Totodata, se aduce si o detaliere clara a bazei de calcul si a constructiilor aflate in sfera impozitului. Legea reformuleaza si modul in care se va calcula in continuare impozitul.

Principalele precizari din legea reformulata: 

Baza de calcul de la care se porneste la determinarea impozitului este soldul debitor al conturilor de constructii valoare bruta existenta in situatiile financiare de la 31 decembrie a anului anterior. 

Daca in anul in curs se realizeaza o modernizare, aceasta nu conduce in perioada curenta la majorarea impozitului, ci va fi luata in considerare la determinarea impozitului din anul urmator.

Nu se datoreaza impozitul pe constructii catre bugetul de stat pentru constructiile la care se datoreaza impozit pe cladiri catre bugetul local.

Legiuitorul extinde scutirea la impozitul datorat pentru cladirile situate in parcurile industriale, stiintifice si tehnologice aprobate conform legii.

Daca in anul in curs se efectueaza o consolidare, modernizare sau extindere pentru o constructie detinuta prin contract de inchiriere, administrare sau alt contract cu drept de folosinta, aceasta suma nu se afla in sfera impozitului. Aceasta prevedere trebuie analizata in contextul notificarii proprietarului cu valoarea modernizarii iar, dupa caz, acesta va avea obligatia reactualizarii bazei impozabile.

Nu se datoreaza impozit la bugetul de stat pentru valoarea constructiilor situate in afara frontierei de stat a Romaniei, chiar daca acestea se regasesc in apele marilor teritoriale si a zonei economice maritime a Romaniei.

In cazul in care se efectueaza modernizari sau amenajari la constructii aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale detinute intr-o forma legala de un operator economic, pentru acestea nu se datoreaza impozit la bugetul de stat. Acelasi tratament de scutire de impozit la bugetul de stat se va aplica si daca o astfel de constructie urmeaza sa fie trecuta in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale in perioada urmatoare a exercitiului.

Pentru constructiile administrate de RAAPPS nu se datoreaza impozit la bugetul de stat.

Cheltuiala cu impozitul pe constructii datorat bugetului de stat este o suma deductibila la calculul impozitului pe profit.