Taxele si impozitele locale ar putea creste cu pana la 20% pentru persoanele fizice

Taxele si impozitele locale pentru persoane fizice ar putea fi majorate suplimentar cu circa 20%, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta care ar urma sa modifice Codul Fiscal, transmite agentia Mediafax.

Astfel, limita-maxima de 20% la care primarii sunt obligati in prezent sa se raporteze ar putea fi eliminata de Guvern pentru proprietarii persoane fizice si mentinuta doar pentru firme.

Motivul acestei modificari, care va fi cuprinsa in Codul Fiscal, are la baza “dificultatile financiare” ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.

In prezent autoritatile deliberative ale administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale de pana la 20% atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.

“Avand in vedere dificultatile financiare ale autoritatilor locale si cresterea autonomiei locale in luarea deciziilor, ca masura de protectie a mediului de afaceri, limita maxima a cotelor aditionale de 20% a fost mentinuta numai pentru persoanele juridice”, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta, la capitolul “schimbari preconizate”.

Conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativa a administratiei publice locale, la propunerea autoritatii executive, poate stabili anual cote aditionale la impozitele si taxele locale, in functie de urmatoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum si de necesitatile bugetare locale. La acelasi articol este prevazut ca aceste cote aditionale nu pot fi mai mari de 20% fata de nivelurile aprobate prin hotarare a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc ca majorarea este aplicata fara discriminare intre categoriile de contribuabili.