Tehnologia 4G+ vine in Romania. Viteze de transfer de date uluitoare in sase orase mari

Orange Romania va lansa in sase localitati, in teste, reteaua 4G+. Totodata, operatorul telecom va extinde si reteaua 4G in 90 de orase, reprezentand peste 45% din populatia tarii.

“Din 7 aprilie, Orange Romania va utiliza integral tot spectrul de frecvente pe care l-a achizitionat in septembrie 2012. Romania este a noua tara din lume unde este prezenta o retea 4G+. Suntem al doilea operator din estul Europei cu 4G+ si primul din Romania”, a declarat, luni, intr-o conferinta, directorul tehnic al operatorului, Stefan Slavnicu.

Din 7 aprilie, dupa intrarea in vigoare a licentelor obtinute in urma licitatiei din septembrie 2012, Orange Romania va extinde reteaua 4G, care devine disponibila pentru mai mult de 45% din populatia Romaniei.

Totodata, in premiera in Romania, potrivit reprezentantilor operatorului, tot din 7 aprilie, Orange Romania va permite clientilor din sase orase sa testeze reteaua 4G+, care va permite viteze de transfer de pana la 300 Mbps pentru descarcare (download), utilizand echipamente de furnizate de producatorul chinez Huawei. Cele sase orase unde va functiona reteaua 4G+ sunt Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Galati, Iasi si Timisoara.

Citeste si: TE POTI CONECTA LA INTERNET FARA NUME DE UTILIZATOR SI PAROLA. TEHNOLOGIA A FOST LANSATA ASTAZI IN ROMANIA

La inceputul anului trecut, Orange Romania a anuntat ca va investi in 2013 peste 100 milioane de euro in dezvoltarea retelei, fondurile urmand sa fie alocate atat pentru infrastructura 2G si 3G, cat si 4G, suma fiind similara cu bugetul alocat in 2012 si 2011.

Orange Romania a lansat primele servicii de acces la internet prin reteaua 4G in decembrie 2012, disponibile intr-o prima fazã in zona centrala si de nord a Capitalei, in statiunile de pe Valea Prahovei si zona Bran-Moieciu, pecum si in Poiana Brasov.

In urma unei licitatii organizata de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) si desfasurata in septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom si-au adjudecat mai multe licente in benzile de frecvente de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz, pentru care vor plati 682,14 milioane de euro.

Defalcat, Vodafone Romania a platit 228,52 milioane euro, Orange Romania – 227,14 milioane euro, Cosmote Romania – 179,88 milioane euro, RCS&RDS – 40 milioane euro, iar 2K Telecom – 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achizitionat vizeaza furnizarea de servicii telecom 4G (generatia a patra).

Sursa foto: uts.cw