Telescopul care va studia atmosfera Soarelui, lansat cu succes

NASA a lansat cu succes un telescop spatial care are ca misiune descifrarea secretelor care inconjoara atmosfera joasa a Soarelui, o zona aproape necunoscuta de cercetatori.

Racheta care a dus telescopul in spatiu a fost lansata din SUA, ajungand cu succes la altitudinea la 643 de km deasupra TErrei, undeva in dreptul Oceanului Pacific.

Principalul scop al proiectului este ca oamenii de stiinta sa afle cum se formeaza vanturile solare si particulele radioactive care lovesc Terra cu regularitate, misiunea satelitului IRIS (Interface Region Imaging Spectograph) urmand sa dureze doi ani.

 Importanta misiunii este data de faptul ca din atmosfera interioara a Soarelui se emite cea mai mare parte de emisii de raze ultraviolete care au impact asupta climei de pe Terra, dar si asupra spatiului cosmic din apropierea planetei.

NASA doreste sa studieze cat mai amanuntit felul in care materia solara se misca in atmosfera interioara, cum devine energie si se incalzeste, urmand ca la finele misiunii sa aflam efectul Soarelui pe Pamant.