Telescopul optic E-ELT, cel mai mare ochi al lumii indreptat catre cer, a primit aprobarea ESO pentru a fi construit

Consiliul Observatorului Austral European (European Southern Observatory, ESO) a aprobat demararea construirii, in Chile, a telescopului optic European Extremely Large Telescope (E-ELT), a anuntat, joi, ESO. Noul telescop optic va fi “cel mai mare ochi al lumii indreptat catre cer”, potrivit site-ului ESO, o organizatie sustinuta de 15 tari europene si de Brazilia.

“Decizia Consiliului inseamna ca faza de construire a telescopului poate demara: industriile implicate in constructia E-ELT au la dispozitie finantarea necesara si pot incepe lucrul potrivit planului stabilit”, a declarat Tim de Zeeuw, director general al ESO, potrivit unui comunicat.

Constructia E-ELT, in desertul Atacama din Chile, va avea loc in doua faze. Prima etapa beneficiaza de fonduri de aproape un miliard de euro. Banii vor acoperi costurile de construire a unui telescop functional integral si a unei serii de instrumente puternice.

In acest stadiu, 10% din costul total al proiectului au fost reportate celei de-a doua etape. Primele observatii vor putea fi facute cu ajutorul E-ELT peste zece ani. 

Mondo News iti recomanda si: NASA A LANSAT CU SUCCES CAPSULA ORION, DUPA O AMANARE DE 24 DE ORE

Acest telescop, cu un diametru de 39 de metri, opereaza in spectrul luminii vizibile si in cel infrarosu.

E-ELT va cerceta cerul de pe varful Cerro Armazones, la circa 20 de kilometri de Cerro Paranal, care gazduieste instrumentul VLT (Very Large Telescope, Telescop foarte mare, n.r.) al ESO.

Noul instrument “va face posibile descoperiri fara precedent in domeniul exoplanetelor, al compozitiei Sistemului Solar, al galaxiilor apropiate si Universului indepartat”, potrivit ESO, al carui sediu se afla la Garching, in apropiere de Munchen, in Germania.