TELESCOPUL SPATIAL GAIA A DEVENIT FUNCTIONAL

TELESCOPUL SPATIAL EUROPEAN GAIA, care are misiunea de a cartografia Calea Lactee in 3D, este OPERATIONAL, in ciuda unor surprize neplacute aparute, a anuntat, marti, Agentia Spatiala Europeana (ESA).

“GAIA este acum gata sa inceapa faza stiintifica, insa punerea in functiune a scos la iveala mai multe anomalii neasteptate”, a explicat ESA intr-un comunicat. In ciuda unor decalaje, ESA ar trebui sa poata face public un “CATALOG AL CERULUI” actualizat prin intermediul datelor furnizate de GAIA in vara anului 2016.

Una dintre problemele intalnite in timpul punerii in functiune a instrumentelor a fost formarea unei pojghite de gheata pe elementele optice, posibil din cauza unei cantitati de apa captate in vehiculul spatial in timpul lansarii.

CITESTE SI: SOLURI asemanatoare celor de pe TERRA au fost descoperite pe MARTE – STUDIU 

GAIA, care si-a inceput calatoria pe 19 decembrie, fiind lansat de o RACHETA SOYUZ de la Centrul spatial din Guyana, s-a pozitionat intr-un post de observare privilegiat – punctul Lagrange 2, care urmareste planeta noastra in miscarea ei de revolutie in jurul Soarelui, la circa 1,5 kilometri de Terra.

“PLASAREA pe ORBITA in jurul punctului L2 este o MISIUNE destul de COMPLEXA, intrucat propulsoarele lui GAIA trebuie sa impinga satelitul in directia dorita, pastrand in acelasi timp instrumentele stiintifice fragile la adapost de Soare”, a explicat, in ianuarie, David Milligan, directorul misiunii.

CITESTE SI: ASTRONAUTII vor cultiva legume si fructe pe MARTE si pe LUNA

GAIA, a carei misiune este programata sa dureze cinci ani, cu costuri de 740 de milioane de euro, va localiza circa 1 miliard de stele, fiecare dintre ele urmand sa fie monitorizata de 70 de ori, la fiecare trecere a lor prin campul vizual al satelitului.

GAIA va determina pozitia si miscarea stelelor, dar si distanta care le separa de Terrra – parametrul cel mai dificil de obtinut. Pentru 99% dintre ele, aceasta distanta nu a fost niciodata masurata cu precizie.

Sursa foto: descopera.ro