Temperatura globala a depasit recorduri! Schimbarea climatica, cea mai mare provocare pentru omenire

Anul 2016 a fost inca un “an negru” pentru clima, marcat de o reducere record a calotei glaciare, inundatii, seceta si inmultirea valurilor de canicula, arata cel mai recent raport anual despre starea climei, publicat de Administratia americana pentru Oceane si Atmosfera, NOAA, si de Societatea Meteorologica Americana, relateaza AFP, citata de News.ro.

Raportul prezinta o imagine sumbra privind planeta noastra, dupa doi ani consecutivi in care temperatura globala inregistrata a fost cea mai ridicata din istorie. Meteorologii au inceput sa inregistreze temperaturile globale in 1880. “Recordurile de caldura de anul trecuta sunt rezultatul influentei combinate a tendintelor de incalzire a climei pe termen lung si ale unui El Nino (curentul cald ecuatorial din Pacific – n.r.) puternic la inceputul anului”, se arata in document.

Textul de 300 de pagini, la care au contribuit aproape 500 de oameni de stiinta din peste 60 de tari, arata ca principalii indicatori ai schimbarii climatice continua sa reflecta tendinte corespunzatoare unei intensificari a incalzirii planetare. De altfel, desi nu au fost luate in calcul in raport, primele sase luni ale anului 2017 au fost, de asemenea, printre cele mai calduroase inregistrate din 1880, potrivit NOAA.

Publicarea raportului intervine la o saptamana dupa ce Statele Unite au informat oficial, in scris, ONU in legatura cu decizia de a se retrage din Acordul pentru Clima de la Paris.

Valuri de canicula si topirea ghetarilor

Mai multi indicatori-cheie, precum temperaturile pe suprafata Globului, nivelul oceanelor si gazele cu efect de sera din atmosfera au depasit anul trecut recordurile stabilite in 2015. Astfel, in 2016, concentratia de dioxid de carbon (CO2) pe Terra a depasit 400 de ppm (particule la un milion de particule atmosferice), pentru prima data de la inceputul masurarii sale. Mai mult, este cel mai crescut nivel din ultimii 800.000 de ani, daca sunt luate in calcul datele obtinute din studiul straturilor glaciare.

Mai multe tari, printre care Mexicul si India, au inregistrat temperaturi anuale record in 2016. AFP aminteste ca India s-a confruntat si recent cu un val de caldura extrema. Saptamana trecuta, temperaturile au depasit 44 de grade Celsius, ceea ce a dus la o penurie de apa pentru 330 de milioane de oameni si s-a soldat cu 300 de morti.

In zona Arctica, cea mai sensibila la incalzirea climatica, temperatura medie la suprafata a fost anul trecut cu doua grade peste media pentru perioada 1981-2010, stabilind un nou record.

De la sfarsitul iernii 2015-2016 pana in martie, intinderea maxima a gheturilor arctice a fost cea mai mica din ultimii 37, de cand este monitorizata prin satelit. In Antarctica, banchiza a inregistrat cea mai scazuta crestere din istorie. In ceea ce priveste temperatura globala a oceanelor, aceasta a fost mai ridicata (+0,1 grade Celsius) decat tendinta din 1950-2016, se arata in raport.

Schimbarea climatica, cea mai mare provocare pentru omenire si viata pe Pamant

Topirea ghetarilor si a calotelor polare a crescut nivelul oceanelor la un nou record – 82 de milimetri peste media inregistrata in 1993. In regiunile ecuatoriale, 93 de furtuni tropicale s-au produs in 2016, adica mult peste media din perioada 1981-2010 (82 de furtuni tropicale), dar mai putine decat cele 101 din 2015.

“Schimbarea climatica este una dintre problemele cele mai presante careia trebuie sa ii faca fata omenirea si viata pe Pamant”, scriu autorii raportului disponibil online.

Un alt raport, redactat de 13 agentii federale americane si publicat saptamana aceasta de New York Times detaliaza efectele incalzirii climatice in Statele Unite, precizand ca temperaturile medii au crescut in mod spectaculos in ultimele decenii pe teritoriul american si au ajuns in prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii 1.500 de ani. Documentul nu a fost publicat oficial si nici aprobat de administratia Trump.

Oamenii de stiinta se tem ca raportul va fi cenzurat, deoarece contrazice afirmatiile presedintelui si membrilor cabinetului sau, potrivit carora “contributia umana la schimbarea climatica nu este demonstrata”.

Sursa foto: realitatea