Tensiuni in Asia: Japonia avertizeaza China

Liderul japonez Shinzo Abe a avertizat China sa nu schimbe cu forta echilibrul regional de forte. Duminica, presa locala a relatat ca Guvernul lui Abe a ridicat avioanele de lupta drept raspuns la avioanele militare ale Chinei, care au zburat pe langa Okinawa.

Tensiunile dintre cele doua cele mai mari economii din Asia au luat din nou amploare, dupa ce Beijingul a avertizat Tokyo ca orice actiuni aeriene ostile la adresa avioanelor chinezesti vor constitui un “act de razboi “.

“Ne ingrijoreaza ca acum China incearca sa schimbe cu forta status quo-ul, nu potrivit statului de drept”, a explicat premierul Abe. “Dar daca China opteaza pentru aceasta cale, atunci nu va putea sa o faca pasnic”, a avertizat acesta.

Duminica, presa nipona a relatat ca Japonia si-a ridicat avioanele de lupta doua zile consecutiv, drept raspuns la cele patru avioane militare chineze ce au zburat in apele internationale de langa lantul de insule Okinawa, potrivit mediafax.ro

Era vorba despre doua avioane de avertizare timpurie Y8 si doua bombardiere H6, care au zburat dinspre marea Chinei de Est catre oceanul Pacific, fara a intra insa in spatiul aerian japonez. Armata japoneza este in alerta cu privire la tensiunile iscate pe marginea insulelor nipone din marea Chinei de Est, disputate de China.

Sambata, Beijingul a reactionat cu manie dupa ce Japonia a intocmit planuri de a dobori dronele straine care patrund in spatiul sau aerian, daca avertismentele sunt ignorate. Masura a fost luata dupa ce o drona militara chineza a patruns in spatiul aerian de langa insulele disputate. 

sursa foto: realitatea.net