TENSIUNI in MACEDONIA: Peste 20 de MORTI si ZECI de RANITI. NATO, APEL LA CALM.UPDATE

Opt politisti si 14 membri ai unui grup armat si-au pierdut viata in confruntarile recente din Kumanovo, a suburbie albaneza din nordul Macedoniei. Incidentul are loc dupa o criza politica ce tine de mai multe luni.

UPDATE 20:27: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat duminica un apel la retinere in Macedonia si a cerut o investigatie transparenta asupra evenimentelor din orasul Kumanovo, situat in nordul tarii, unde opt politisti si 14 membri ai unui ‘grup inarmat’ au murit in confruntarile din ultimele doua zile, transmit Reuters si AFP.

”Urmaresc cu mare ingrijorare evolutiile de la Kumanovo. Este important ca toti liderii politici si ai comunitatilor sa conlucreze pentru a restabili calmul si a desfasura o ancheta transparenta pentru a clarifica ce s-a intamplat. Le cer tuturor sa manifeste retinere si sa evite orice viitoare escaladare, in interesul tarii si al intregii regiuni”, a subliniat Jens Stoltenberg, intr-un comunicat.

UPDATE 18:15: Uniunea Europeana s-a declarat ”profund preocupata” de confruntarile din nordul Macedoniei, unde o operatiune a fortelor de ordine in orasul Kumanovo s-a soldat cu moartea a opt politisti si 14 membri ai unei grupari inarmate, informeaza AFP.

‘Trebuie evitata orice escaladare ulterioara a violentei, in interesul stabilitatii generale a tarii’‘, a declarat comisarul european pentru extindere Johannes Hahn.

El le-a cerut autoritatilor si tuturor liderilor politici si comunitari sa coopereze pentru reinstaurarea calmului si pentru desfasurarea unei anchete complete despre evenimentele de la Kumanovo, ”cu obiectivitate si transparenta, in cadrul legal”.

In schimbul de focuri lung de aproape 24 de ore s-au folosit inclusiv arme automate si grenade. Multe case au luat foc, iar zona de nord a localitatii a fost evacuata. Accesul in cartierele locuite de etnici albanezi a fost interzis.

CITESTE SI: PROTESTE VIOLENTE la TEL-AVIV: 23 de POLITISTI si 7 MANIFESTANTI au fost RANITI

Inclusiv duminica se mai auzeau focuri de arma pe strazi, informeaza Hurriyet Daily News. 

Circa 70 de membri ai unei grupari teroriste s-au luptat luptat cu politia, au anuntat oficialii, citati de CNN. 

Un reprezentant al politiei macedonene a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca gruparea inarmata ar fi venita dintr-o tara vecina, cel mai probabil din Kosovo.

Ministrul de Interne din Macedonia a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca 37 de politisti au fost raniti, nu insa si civili.

CITESTE SI: TENSIUNI RASIALE in SUA: POLITIST in CIVIL, IMPUSCAT mortal in CAP

Guvernul a decretat doua zile de doliu national, iar presedintele Gjorge Ivanov a anuntat o intrunire a Consiliului National de Securitate, invitand si lideri ai opozitiei si ai principalelor grupari albaneze.

Kumanovo este al treilea oras ca marime din Macedonia si se afla la 40 de kilometri de capitala, in apropierea frontierei cu Serbia si Kosovo. 

Sursa foto www.adevarul.ro