Tensiuni in USL? Liviu Voinea nu vede cu ochi buni masura de reducere a CAS cu 3%

Tensiuni in USL. Ministrul delegat pentru Buget, social-democratul Liviu Voinea, a transmis ca masura initiata de PNL de reducere a CAS cu trei puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat de circa 3 miliarde de lei. Declaratia vine dupa ce liderul PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca nu mai sprijina proiectul privind Rosia Montana. 

“Raspunsul daca se poate sau nu se poate depinde de sursa de finantare a acestor 3 miliarde. Daca avem o crestere de venituri din alta parte care sa compenseze scaderea de 3 miliarde se poate. E de asemenea o decizie de oportunitate si economica, dar si politica, intre diferite optiuni de politici publice: cresterea investitiilor, scaderea TVA la alte produse, scaderea cotei generale de TVA, scaderea CAS, fie masuri pe parte de crestere a cheltuielilor, care sa stimuleze economia in 2014”, a afirmat Voinea, la o intalnire cu senatorii PSD.

Voinea a mai precizat ca impactul aplicarii acestei masuri trebuie calculat foarte conservator, fara sa se plece de la premisa cresterii colectarii ca urmare a scaderii taxelor.

“In sensul celalalt, daca nu are loc cresterea colectarii, deja a fost bugetat faptul ca nu are loc cresterea colectarii, deci nu este un impact negativ suplimentar. Exact cum s-a facut cu TVA la paine, unde toata pierderea potentiala ar fi de 100 de milioane de lei pe 3 luni si a fost bugetata integral desi o parte din economia subterana va iesi la lumina si pierderea nu va fi chiar de 100 de milioane de lei”, a spus Voinea.

Reamintim ca vicepremierul Daniel Chitoiu a anuntat, la finele lunii august, ca a primit mandatul BPN al PNL pentru trei masuri de politica fiscal-bugetara care sa fie sustinute la elaborarea bugetului pe 2014, una dintre acestea fiind reducerea cotelor de contributie sociala cu 3%.