Tensiuni la CNAS. Lucian Duta, contestat de premierul Ponta: Este urmarit penal de DNA

Conflictul de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), legat de numirea lui Lucian Duta ca membru in Consiliul de Administratie (CA), ia amploare. Premierul Victor Ponta contesta nominalizarea facuta de presedintele Traian Basescu si sustine ca Lucian Duta este cercetat penal, explicand ca aceasta situatie va impiedica buna functionare a institutiei. Totodata, Ponta condamna punctul de vedere al CNAS vizavi de aceasta nominalizare.

Primul-ministru apreciaza ca exista cateva probleme de fond in acest caz. In comunicatul remis de Guvern se precizeaza ca locul reprezentantului Administratiei Prezidentiale in Consiliul de Administratie al CNAS a fost neocupat timp de opt luni, iar dupa ce in luna octombrie 2012 Monica Pop a fost numita pe aceasta pozitie prin decret prezidential, publicat in Monitorul Oficial, la numai o luna locul a ramas vacant prin demisia acesteia din motive de incompatibilitate cu functia de director al Spitalului Clinic de Urgenta Oftalmologic Bucuresti.

In cazul desemnarii doctorului Lucian Duta, numirea a fost transmisa catre presedintele CNAS printr-o simpla adresa semnata de consilierul prezidential Virgil Paunescu (fost presedinte CNAS), nefiind publicat niciun decret prezidential in Monitorul Oficial.

Guvernul mai precizeaza ca doctorul Lucian Duta face obiectul unor dosare de urmarire penala aflate pe rolul DNA in legatura cu incalcari ale legii privind Sistemul Informatic Unic Integrat de sanatate din Romania si in legatura cu aplicarea taxei clawback, nereguli sesizate de Corpul de Control al primului-ministru, de Curtea de Conturi si de CNAS inca de anul trecut. Toate aceste institutii au sesizat prejudicii de milioane de euro.

“Primul-ministru considera ca revenirea unei persoane cercetate penal, in legatura cu activitatea CNAS, reprezinta o situatie de natura sa impiedice buna functionare a institutiei. Presedintele CNAS va aplica legea in vigoare in asa fel incat sa nu blocheze activitatea acestei institutii atât de importante pentru cetateni, insa, pana la solutionarea cauzelor penale, exista pericolul ca activitatea doctorului Lucian Duta in pozitia de membru CA sa afecteze grav cercetarile in cauza, avand acces la informatii cu caracter confidential si, de asemenea, putand sa influenteze martorii. CNAS este o institutie extrem de importanta avand in vedere ca fondurile provin din contributiile cetatenilor si rolul acesteia este de a raspunde nevoilor contribuabililor”, se arata in comunicat.

Primul-ministru considera ca aceasta situatie regretabila trebuie sa-si gaseasca “o solutie rapida” in scopul fundamental al bunei functionari a CNAS in slujba cetatenilor.

In comunicatul de presa transmis de Guvern se mai arata ca, in urma situatiei create prin desemnarea lui Lucian Duta in Consiliul de administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, primul-ministru Victor Ponta a avut o discutie, joi, la sediul Guvernului, cu presedintele CNAS, Doru Badescu, considerand ca limbajul folosit in comunicatul oficial difuzat de CNAS a fost total nepotrivit. El i-a cerut presedintelui Doru Badescu sa isi exprime regretul pentru acest ton si pe viitor sa foloseasca un limbaj institutional adecvat.

Vezi aici reactia CNAS la nominalizarea lui Duta in CA