TEODOR MELESCANU: Nu pot nici sa confirm, nici sa infirm daca VICTOR PONTA a fost OFITER ACOPERIT

Candidatul independent la presedintie Teodor Melescanu, fost director al SIE, a declarat, marti, ca Hotararea de Guvern din 2013 privind secretizarea identitatii unor ofiteri de informatii ai serviciului este OPORTUNA, iar el a refuzat sa-i furnizeze presedintele Traian Basescu informatii privind existenta unor ofiteri de informatii in Guvern, pentru a ca acesta sa nu le foloseasca in campania electorala.

“TRAIAN BASESCU este primul presedinte din 1989 pana azi care a solicitat servicilor de informatii liste cu ofiterii acoperiti. La ce i-au folosit, ati vazut aseara. In legatura cu Hotararea de Guvern din 2013, vreau sa va spun ca potrivit Constitutiei si celorlalte legi in vigoare, serviciile de infomatii si sefii acestora nu au drept de initiativa legislativa. Eu consider insa ca Hotararea de Guvern din 2013 e OPORTUNA, pentru ca ar fi existat posibilitatea ca informatiile sa fie utilizate in campania electorala asa cum ati vazut aseara. Nici sefii serviciilor de informatii, nici presedintele, nici prim-ministrul nu putem timite oameni sa isi riste viata, ca la intoarcerea in tara sa ii deconspire”, a declarat Melescanu.

Melescanu a mai aratat ca in momentul in care I s-au cerut informatii de catre presedinte se afla sub incidenta legilor din domeniu care prevad ca ”sursele de informatii, metodele si mijloacele de munca nu pot fi dezvaluite fata de nimeni si in nicio imprejurare”.

“Eu aveam doua posibilitati: sa respect sau sa nu respect legea, varianta pe care am respins-o de la inceput. Raspunsul transmis presedintelui nu a fost al meu, ci al institutiei”, a spus Melescanu.

Citeste si: Basescu: Victor Ponta a fost OFITER ACOPERIT in perioada 1997-2001. Melescanu i-a fost complice

El a mai aratat ca posibilitatea legala ca presedintele sa lucreze cu un serviciu de informatii fara stirea conducatorului insitutiei este o dubla incalcare a legii. “SIE nu s-ar compromite niciodata cu asemenea practici. Dati-mi voie sa va asigur ca SIE nu s-ar compromite in acest fel. De cate ori s-au cerut informatii, ofiterii m-au informat si au primit aprobarea mea”, a mai spus Melescanu.

“Sunt profund dezamagit de modul in care presedintele isi incheie mandatul. Dupa 10 ani in care serviciile de informatii au slujit in permanenta interesele României, e ilegal si imoral sa fie tarate intr-un scandal electoral. Este o dovada de naivitate sa se creada ca un asemenea scandal poate aduce beneficii unui anumit candidat, pentru ca românii stiu foarte bine de ce nu voteaza un candidat sau altul. Merg, deci, inainte cu candidatura mea, primind un nou imbold si un argument in plus ca România are nevoie de un proiect politic serios, onest si lucid”, a spus Melescanu.

De asemenea, Melescanu a mai sustinut ca nu poate nici sa confirme, nici sa infirme daca VICTOR PONTA a fost ofiter acoperit. ”Nu pot sa confirm daca Ponta a fost sau nu ofiter acoperit. Nu am acest drept. Daca as face-o, as incalca legea”, a spus Melescanu.

Melescanu a mai apreciat ca ar trebui clarificat legal afirmatia presedintelui potrivit careia are copii dupa documente transmise de SIE, lucru care este interzis. “Documentele transmise de SIE se consulta de catre beneficiarii politici si se restituie dupa consultare. Este interzisa multiplicarea si deconspirarea lor. SIE ar trebui sa ceara niste clarificari”, a spus Melescanu.

Acesta a mai aratat ca situatia va afecta in mod sigur imaginea Romaniei in plan extern. “Orice deconspirare a unui ofiter acoperit care a participat la diverse activitati determina, in cazul in care este deconspirat, o reanalizare de catre serviciile partenere si nepartenere din alte tari a tuturor cazurilor in care a fost prezent pe teritoriul unei tari, pornindu-se la de la ideea ca o asemenea prezenta era ostila, ceea ce ne creeaza foarte mari dificultati si serviciului, nu numai imaginii”, a explicat Melescanu.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: VICTOR PONTA nu mai poate fi presedintele ROMANIEI

Fostul sef al SIE TEODOR MELESCANU a mai declarat ca presedintele TRAIAN BASESCU a fost la sediul SIE, dorind o intalnire cu toata conducerea operativa, in care a cerut sa aiba acces la toate informatiile, raspunsul fiind ca nu are tot ce e necesar pentru presedintele, dar nu si sursele. Melescanu a spus ca, la respectiva intalnire, presedintele Basescu ”si-a exprimat si argumentat decizia ca trebuie sa aiba acces la toate informatiile”. El a precizat ca raspunsul conducerii SIE a fost ca presedintele are acces la toate informatiile care ii servesc in activitatea de sef al statului, dar nu si la surse sau orice altceva ce tine de ”bucataria interna”.

Intrebat daca este adevarat ca l-a acoperit pe VICTOR PONTA, fostul sef al SIE a raspuns: ”Eu nu acopar si nu descopar pe nimeni”.

Melescanu a apreciat si ca prin afirmatiile sale Basescu a incalcat prevederile Legii 1/1998, care stipuleaza ca ”sursele de informatii, metodele si mijloacele de munca nu pot fi dezvaluite fata de nimeni si in nicio imprejurare”.

Melescanu a aratat si ca nu a lucrat la Hotararea de Guvern din 2013 la care s-a referit Traian Basescu, dar ca si-o asuma in calitate de sef al SIE. “Se face anual o reanalizare a categoriilor de informatii care au caracter secret de catre toate institutiile statului. HG e in proiect din 2011, cand nici nu ma gandeam ca o sa fiu sef al Serviciului de Informatii Externe. Am declasificat-o pentru ca am avut procese in instanta si la tribunal ni s-a respins actiunea intrucat anexa inainte era secreta si nu era opozabila. De aceea am luat hotararea sa o facem publica, sa se stie clar care sunt categoriile de informatii secrete care nu pot fi deconspirate”, a spus Melescanu.

Intrebat daca lista referitoae la tipurile de informatii clasificate a trecut prin CSAT, el a spus ca aceasta nu a fost niciodata discutata in Consiliu.

Acesta a mai declarat ca incepand cu anul 2004 este interzis ca un magistrat sa fie ofiter SIE. “S-a introdus expres o dispozitie potrivit careia magistratii nu pot fi ofiteri acoperiti, ceea ce dovedeste ca au fost preocupari fata de acest fenomen”, a spus Melescanu.

Intrebat daca in Guvern exista vreun fost ofiter acoperit, Melescanu a raspuns: “Nu pot sa va confirm decat, daca aveti placerea, peste 30 ani ne intalnim la un ceai si va spun toate lucrurile, fara nicio problema, dar 30 de ani nu pot. La plecarea din serviciu orice ofiter care a activat in SIE semneaza un angajament prin care se obliga aă nu deconspire nici calitatea, nici sediile, nici fostii colegi, nici operatiunile la care a participat timp de 30 de ani”, a spus Melescanu.