TEODOROVICI: ACORDUL ROMANIEI cu FMI si CE ramane STABIL pana in SEPTEMBRIE

Acordul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana ramane stabil pana in septembrie, iar Romania trebuie sa profite de perioada ramasa pentru a indeplini cat mai multe angajamente asumate cu partenerii internationali, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, EUGEN TEODOROVICI la Palatul Victoria.

“Acordul cu organismele financiare internationale nu se rupe, el ramane asa cum este pana in septembrie si acest lucru a fost mentionat si la Comisia Europeana in aceasta saptamana. Romania trebuie sa profite de perioada ramasa pana in septembrie pentru a indeplini cat mai multe angajamente asumate cu partenerii internationali si a facut acest lucru. Dau un singur exemplu, care a creat anumite costuri in randul populatiei: pretul la gaze. Guvernul Romaniei isi respecta angajamentele. A luat decizia de crestere a pretului la gaze la 1 iulie exact asa cum era asumat in calendarul asumat in fata Comisiei Europene”, a subliniat Teodorovici.

In ceea ce priveste posibilitatea incheierii unui nou acord, seful de la Finante a mentionat ca inca nu s-a discutat, dar ar putea fi analizata “dupa ce acesta se va finaliza”.

In urma cu doua zile, ministrul Finantelor anunta, pe contul sau de Facebook, ca Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana continua.

Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei Europene, VALDIS DOMOBROVSKIS, declara, intr-o conferinta de presa la finalul ECOFIN, ca reprezentantii CE sunt ingrijorati in legatura cu programul privind balanta de plati si a recomandat autoritatilor romane sa foloseasca eficient timpul ramas pana in septembrie pentru a adopta reformele necesare.

CITESTE SI: COSMIN MARINESCU: CODUL FISCAL nu are acordul FMI si al COMISIEI EUROPENE

”Suntem ingrijorati ca programul privind balanta de plati este, din nou, deraiat si din nou nu suntem in masura sa incheiem revizuirea. In cursul precedentului si actualului program s-au facut multe progrese…. Din pacate, acum, trebuie spus ca, referitor la evolutiile fiscale, vedem o deviere clara in privinta planurilor Guvernului roman legate, de exemplu, de reducerea TVA-ului cu cinci puncte procentuale, pana la 19%… Estimam ca anul urmator deficitul bugetar al Romaniei ar putea ajunge la aproximativ 3% din PIB. Nu este un semnal linistitor pentru piete aceasta crestere rapida a deficitului bugetar. Ne-am impartasit ingrijorarile cu autoritatile romane si suntem gata sa discutam din nou. In ceea ce priveste programul privind balanta de plati, acesta expira in septembrie si recomandam in continuare autoritatilor romane sa foloseasca eficient timpul ramas pentru a adopta reformele necesare;’, a spus VALDIS DOMOBROVSKIS.

CITESTE SI: COMISIA EUROPEANA si FMI si-au dat acordul pentru noul COD FISCAL

Actualul program de asistenta financiara UE in ceea ce priveste balanta de plati, convenit in mod oficial in octombrie 2013, se desfasoara in paralel cu un acord stand-by cu FMI. Programul a fost de tip preventiv si nu au avut loc trageri de fonduri. Programul a oferit sprijin pentru Romania in vederea consolidarii stabilitatii macroeconomice, fiscale si financiare si imbunatatirii potentialului de crestere si de rezistenta al economiei. In plus, un accent puternic a fost pus pe consolidarea capacitatii administrative, reforma administratiei fiscale, imbunatatirea managementului finantelor publice si a guvernantei si restructurarea companiilor de stat.

 Sursa foto Realitatea TV