TEODOROVICI: CONTROALELE ANAF vor fi INTENSIFICATE. UPDATE

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a vorbit marti, la postul B1 TV, despre extragerea organizata luni la loteria bonurilor fiscale, precizand ca, potrivit estimarilor din acest moment, ar exista cel putin 2.000 de castigatori.

UPDATE 22:13: Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca va propune, in urmatoarea perioada, accelerarea investitiilor locale. Totodata, ministrul a precizat ca vor fi intesificate controalele ANAF si ca a fost inregistrat un succes clar al campaniei ANAF.

Vreau sa vin, in cateva saptamani, cu o propunere de accelerare a investitiilor, atat la nivel local, cat si la nivel central. Eu nu sunt de principiul de a bloca banii pe fiecare autoritate contractanta si dupa aceea sa astept sa cheltuie banii. Banii vor fi cuprinsi intr-o anvelopa bugetara din care consiliile locale pot sa inceapa sa finanteze proiecte de interes pentru comunitatile locale, drumuri, apa, canal, educatie, sanatate. Acea anvelopa financiara o au la dispozitie si ea se diminueaza in functie de semnarea contractelor de achizitie publica”, a explicat ministrul.

Peste 3,3 miliarde de lei, pe primul trimestru, sunt si din partea aceasta (din campania bonului fiscal- n. r.). Am discutat cu colegii de la ANAF si as vrea sa introducem o metodologie de esantionare a modului in care se face controlul lunar, pentru ca aud foarte multe vorbe ca ”suntem doar noi, astia mici, luati la verificare, de ce nu sunt luati si cei mari”. Lunar vom face acel esantion care se compune din trei elemente. Primul element este ca din acea lista de firme care vor fi verificate lunar sa faca parte un procent egal cu ponderea pe care acea categorie de intreprindere o are in totalul companiilor la nivel national”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Referitor la campania ANAF din ultimele saptamani, ministrul a precizat ca nu este de acord cu inchiderea unei firme de la prima abatere.

Ce trebuie sa indreptam acum este acea abordare care a creat anumite neplaceri, adica inchiderea la prima fapta constatata”, a apreciat ministrul adaugand ca vor fi intensificate controalele ANAF.

Stire initiala

Sunt cateva cifre estimative (privind numarul de castigatori la loteria bonurilor fiscale – n.r.), undeva la cel putin 2.000 de bonuri ar fi fost emise la acea valoare, in acea zi. Acum trebuie sa asteptam cele 30 de zile pentru depunerea bonurilor castigatoare de catre proprietarii lor si apoi vom sti exact cati anume, cat va fi castigul pe persoana. Suma de un milion de lei se imparte exact la numarul de bonuri declarate. Este o campanie extrem de utila, o campanie foarte buna demarata tomai pentru a stimula solicitarea bonului fiscal pentru orice bun cumparat. Este un pas foarte bun”, a explicat ministrul Finantelor.

CITESTE SI: LOTERIA BONURILOR FISCALE: “MORTUL LUI DRAGNEA” este printre CASTIGATORI. FOTO in articol

Prima extragere al fost cu ocazia sarbatorilor de Paste. Cea de-a doua va fi in luna iunie pentru aprilie si pentru mai. Deci cele doua luni vor fi acoperite cu o extragere în luna iunie. Iar dupa aceea intram pe prevederea normala, prevazuta de ordonanta 10/2015 care spune ca lunar, incepand cu luna iunie, se vor organiza astfel de loterii pentru bonurile fiscale”, a mai precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor a mai declarat si ca ia in calcul si organizarea altor tombole pentru a stimula anumite zone din economie, unde evaziunea fiscala este ridicata.

CITESTE SI: LOTERIA BONURILOR FISCALE: Au fost extrase primele BONURI CASTIGATOARE

Eu ma gandesc sa initiem chiar si tombole, poate lunare, pe langa cele care se vor organiza, pentru a stimula anumite zone din economie, acolo unde poate evaziunea fiscala este una ridicata. De exemplu, in sectorul legume-fructe”, a mai spus ministrul Finantelor.