TEODOROVICI: Codul Fiscal va fi votat de Camera in forma propusa de Guvern, dar cu reducerea TVA la 19%

Proiectul de Cod Fiscal va fi votat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor in forma anuntata de Guvern, cu o singura modificare, respectiv reducerea TVA de la 24% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2016, a declarat, marti seara, ministrul Finantelor Publice, EUGEN TEODOROVICI, la televiziunea publica.

Initial, reducerea de TVA anuntata era de la 24% la 20%.

“Maine (miercuri — n. r.) se voteaza ce a propus Guvernul cu o singura modificare: reducerea TVA de la 24% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2016”, a spus Teodorovici.

El a reamintit ca noul Cod Fiscal va elimina taxa pe constructiile speciale si supra-acciza la carburanti tot de la 1 ianuarie 2016. in ceea ce priveste impozitul pe dividende, ministrul Finantelor a afirmat ca acesta va ramane la 5%, desi, in varianta aprobata de Guvern, urma sa fie eliminat.

CITESTE SI: VASILE BLAGA, cu privire la noul Cod Fiscal: domnul Ponta a citit cu atentie programul de guvernare al PNL

Ministrul Finantelor a adaugat ca Executivul intentioneaza sa reduca TVA la 19% chiar inainte de finalul acestui an, prin Ordonanta de Guvern, insa masura va fi analizata la rectificarea bugetara din luna iulie.

Referitor la criticile venite de la institutiile financiare internationale cu privire la riscul unor derapaje de la tintele bugetare asumate in cazul aprobarii proiectului de Cod Fiscal, Eugen Teodorovici a spus ca anul viitor deficitul bugetar se va mentine sub 3%, estimarile sale fiind de 2,8% — 2,9%. Autoritatile romane si-au asumat, insa, in cadrul acordului cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala incadrarea intr-o tinta de deficit de 1,1% in 2016.

CITESTE SI: CE, despre REDUCEREA TVA de la 24% la 19%: Poate afecta NEGATIV durabilitatea situatiei fiscale a ROMANIEI

In ceea ce priveste impactul bugetar al reducerii TVA, ministrul Finantelor a precizat ca acesta este de aproximativ 1,8 miliarde de lei pentru fiecare punct procentual, iar impactul tuturor masurilor prevazute in proiect se ridica la 12 miliarde de lei.

Potrivit lui Teodorovici, exista si masuri compensatorii pentru aceste reduceri de taxe, el mentionand o mai buna colectare si gestionarea cheltuielilor intr-un mod mai eficient.

“ANAF isi va intensifica rolul pentru finantele tarii, de a colecta mai bine. ANAF a planificat venituri de opt miliarde de lei la buget in acest an, iar Comisia Europeana a luat in calcul doar 4,4 miliarde. Acesta este doar un exemplu de compensare a reducerii taxelor”, a explicat Teodorovici.

Deputatii din Comisia pentru buget, finante si banci au aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, amendamentul la proiectul de Cod Fiscal privind scaderea la 19% a cotei standard de TVA incepand de anul viitor. Miercuri, documentul urmeaza sa primeasca vot final in plenul Camerei Deputatilor, aceasta fiind camera decizionala.

Sursa foto www.economica.net