TEODOROVICI: In Guvern se analizeaza cea mai buna varianta privind CODUL FISCAL

Ministrul Finantelor Publice, EUGEN TEODOROVICI, a declarat, marti, ca in Guvern se analizeaza cea mai buna varianta prin care noul COD FISCAL sa fie adoptat, dar a adaugat ca proiectul de act normativ va ramane la fel.

El a precizat ca o decizie finala in privinta noului COD FISCAL nu va fi luata in sedinta de Guvern de miercuri.

“Noi stam si analizam propunerile venite din partea Presedintiei vizavi de retrimiterea CODULUI FISCAL la Parlament si, repet, nu vad cum COD FISCAL sa arate in sensul de a scoate masuri din el, pentru ca orice am scoate tot nu ne incadram in deficitul de 1,2%. Nu s-a decis, inca o data, discutam si vedem care este cel mai bun mecanism. (…) Deci noi discutam la Guvern, dar nu luam maine (miercuri — n.r.) o decizie in sedinta de Guvern vizavi de forma in care Codul fiscal va trece, sa spunem, prin Parlament sau Guvern”, a precizat ministrul Finantelor Publice, marti, la Palatul Parlamentului.

CITESTE SI: ALINA GORGHIU: Asumarea raspunderii Guvernului pe CODUL FISCAL nu poate fi o varianta 

Intrebat daca se va merge pe REDUCEREA TVA de la 1 ianuarie, EUGEN TEODOROVICI a spus: “Acest lucru este sigur, avem 19% la TVA de la 1 ianuarie, cel tarziu, eu am si anuntat ca este posibil ca o astfel de masura sa fie aplicata chiar putin mai devreme”.

Potrivit lui EUGEN TEODOROVICI, “orice masura se scoate din CODUL FISCAL, impactul pe deficit este acelasi”.

“Adica tot se depaseste de 1,2% (deficit, tinta de MTO — n.r.). Deci, va ramane la fel. Da, categoric va ramane la fel. Si eventual unele masuri devansate ca si aplicare. (…) Sau oricare dintre celelalte masuri, mai mici, ca si impact, daca le-am scoate din CODUL FISCAL, la fel, desigur ca ramane TVA care are cel mai mare impact, tot se depaseste cu 1,2%. Deci, discutia aceasta cu reintoarcerea in Parlament este o discutie artificiala, creata, sigur, eventual, doar pe motive politice”, a spus ministrul.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: TVA REDUS LA 19% se va aplica de la 1 IANUARIE 

Despre faptul ca deficitul ar depasi cu mult limita asumata de Romania in conditiile impactului bugetar generat de aplicarea prevederilor noului COD FISCAL, EUGEN TEODOROVICI a aratat: “ROMANIA nu avea o datorie publica atat de ridicata, incat sa fie obligata la un deficit atat de scazut. Mai mult, Parlamentul a votat CODUL FISCAL, care, la fel, e un proiect de lege. Dupa cum stiti foarte bine, noi avem 3% la care trebuie sa ne raportam foarte clar prin Tratatul de la Maastricht. Cu toate acestea, sunt foarte multe state europene care au depasit acest nivel si intrebarea se pune: de ce ROMANIA trebuie sa ramana intr-un astfel de nivel? De ce acum, cand avem o situatie macroeconomica extrem de buna, cea mai buna dupa Revolutie”, a mai declarat ministrul de FINANTE.

EUGEN TEODOROVICI a precizat ca actuala guvernare mentine un deficit de sub 3%. “Incercam, prin modul in care facem bugetul pe 2016, la a avea un deficit cat mai aproape de 1,2% asumat in 2010. (…) Guvernul este interesat de a aplica politici si masuri fiscale cat mai bune. (…) Nu putem sa ramanem ancorati intr-un angajament de acest fel, in timp ce alte state membre cu un deficit foarte mare se finanteaza, se dezvolta, iar noi ca tara sa pastram, din pacate, sau chiar sa majoram distanta dintre noi si ceilalti din punct de vedere ECONOMIC“, a sustinut EUGEN TEODOROVICI.

Sursa foto: adevarul