TEODOROVICI: Retrimiterea CODULUI FISCAL in Parlament intarzie pregatirea bugetului pe 2016

Retrimiterea CODULUI FISCAL catre Parlament intarzie, oarecum, pregatirea bugetului pe 2016, iar motivele invocate sunt nejustificate, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor Publice, EUGEN TEODOROVICI.

‘Faptul ca acest COD FISCAL a fost returnat Parlamentului intarzie, oarecum, pregatirea bugetului pe 2016. Am anuntat de foarte mult timp ca, in luna august, intentionam sa demaram acest proces, astfel incat Romania sa aiba la timp un proiect de buget trimis in Parlament, cu respectarea tuturor obligatiilor noastre. Sunt convins ca sunt foarte multe companii care isi pun intrebarea vizavi de modul in care isi pot gandi plan de afaceri incepand cu 2016. Si, nu in ultimul rand, cu aceasta decizie, din punctul meu de vedere, s-a creat o bresa in ceea ce inseamna pozitia Romaniei in relatia cu cei de la Comisia Europeana (CE). ROMANIA poate se afla azi in cea mai buna situatie a sa dupa foarte multi ani de zile, avand foarte clar un consens politic in ceea ce priveste un plan de reforme in economie: atat Guvernul, cat si Parlamentul, in unanimitate aproape, au votat CODUL FISCAL, iar cu o decizie in acelasi sens din partea presedintelui am fi avut o pozitie ferma in ceea ce priveste convingerea Romaniei pe drumul sau de crestere economica’, a subliniat EUGEN TEODOROVICI.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS A RETRIMIS CODUL FISCAL LA PARLAMENT. CEREREA OFICIALA. UPDATE 

In opinia lui EUGEN TEODOROVICI, motivele invocate, deficitul de 1,2% si alte posibile dezechilibre macroeconomice, sunt nejustificate.

‘Din pacate, astazi domnul presedinte Iohannis a decis sa trimita inapoi spre Parlament CODUL FISCAL, ratand astfel o sansa foarte importanta pentru Romania. Motivele invocate, acel deficit de 1,2% si alte posibile dezechilibre macroeconomice, motive care, din punctul meu de vedere ca si ministru al Finantelor, nu au nicio justificare. Aceasta raportare la un deficit de 1,2% este in mod eronat facuta pentru ca as putea sa pun intrebarea: de ce ne raportam la acest deficit, cine si l-a asumat si de ce a facut-o? Discutiile pe acest deficit la nivel european a pornit de la ideea ca statele membre cu datoria publica foarte ridicata aveau aceasta obligatie. ROMANIA la acel moment se afla la un nivel al datoriei publice foarte scazut, motiv pentru care nu trebuia sa accepte sau ar fi trebuit sa negocieze un deficit mult mai mare si pe un termen mult mai extins. Sunt state membre la nivel european ce si-au asumat un deficit mai ridicat si cu o implementare ca si termen mult mai indelungata, 2019, chiar 2020’, a explicat EUGEN TEODOROVICI.

TEODOROVICI a mentionat totodata ca sunt state membre care au depasit cu mult chiar si deficitul de 3% stabilit prin Tratatul de la Maastricht, ‘deficit de care ROMANIA trebuie sa tina cont intr-adevar’.

‘Intotdeauna am spus ca acest deficit de 3% va fi o tinta peste care Romania nu va trece in 2016. Chiar, din contra, modul in care se va construi bugetul pe 2016 se va face intr-un mod in care deficitul sa scada cat mai mult spre ceea ce Romania, din pacate, si-a asumat in trecut’, a mai spus EUGEN TEODOROVICI.

Presedintele KLAUS IOHANNIS a transmis, vineri, Senatului cererea de reexaminare a Legii privind CODUL FISCAL. Seful statului subliniaza ca “legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ”, motiv pentru care “in elaborarea unui nou COD FISCAL nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate”.

“Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite, dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni”, afirma KLAUS IOHANNIS in cererea de reexaminare.

CITESTE SI: PONTA a lansat un ATAC VIOLENT la adresa lui IOHANNIS si a PNL dupa respingerea CODULUI FISCAL 

In opinia sa, ‘simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare, pentru o cat mai rationala cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare”, precizeaza KLAUS IOHANNIS.

In replica, premierul VICTOR PONTA a afirmat ca respingerea de catre presedintele KLAUS IOHANNIS a noului COD FISCAL are ca posibile explicatii fie “o decizie pur politica de blocare a activitatii economice a Guvernului cu orice cost”, fie “o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei”.

Sursa foto: adevarul