Termenul limita de depunere a declaratiei de venit este 27 mai

Luni, 27 mai, este termenul-limita de depunere a declaratiei pe veniturile realizate in anul 2012 de catre persoanele fizice, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care atrage atentia ca, in caz contrar, amenzile pot ajunge la 500 de lei.

Astfel, luni, 27 mai, este termenul-limita de depunere a declaratiei – Formularul 200 “Declaratia privind veniturile realizate din Romania, pentru veniturile anului 2012” – pentru veniturile realizate de catre persoanele fizice. Persoanele care nu depun declaratia de venit pana la termenul stabilit de ANAF, risca o amenda de la 50 la 500 de lei.

De asemenea, atentie mare la ce completati in fomular. Daca se observa neconcordante intre declaratiile de venit si datele pe care le detine ANAF, va puteti trezi pe lista persoanelor care urmeaza sa fie verificate si impozitate cu 16 la suta pentru averea nedeclarata.

Formularul 200, cu titlul ‘Declaratia privind veniturile realizate din Romania, pentru veniturile anului 2012’, se completeaza si se depune pentru urmatoarele categorii de venituri: activitati independente (activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, venituri realizate de persoanele fizice dintr-o activitate desfasurata intr-o forma de organizare cu personalitate juridica), cedarea folosintei bunurilor mobile si/sau imobile, inchirieri si arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, transferul titlurilor de valoare (altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise) si operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract.

Potrivit ANAF, nu au obligatia depunerii declaratiei: persoanele fizice pentru care impozitul retinut de platitorii de venituri este final, potrivit optiunii contribuabililor, persoanele fizice care, in anul de raportare, au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, persoanele fizice care, in anul de raportare, au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei si nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, si persoanele fizice care, in anul 2012, au realizat venituri din activitati agricole cu impunere finala, din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata ori luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare.

Luni, 27 mai 2013, este ultima zi si pentru depunerea urmatoarelor formulare:

Declaratia privind venitul estimat / norma de venit | Formular 220 pentru anul in curs;
Cine declara? Contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior

– Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit| Formular 221 pentru anul in curs;
Cine declara? Contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole, conform C.F. art. 71

– Declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitatile supuse regimului transparentei fiscale | Formular 223 pentru anul in curs;
Cine declara? Contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.

– Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ | Formular 230 pentrul anul 2012;
Cine declara? Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii, si care: a) au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, si solicita restituirea acestora; b) doresc ca o suma din impozitul anual sa fie destinata pentru sponsorizarea organizatiilor nonprofit; c) solicita deducerea din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, a cheltuielilor efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ

Foto: RTV