Test de sange care poate detecta cancerul oral

Un nou test sangvin poate sa detecteze cancerul oral cauzat de boli cu transmitere sexuala, dupa un studiu efectuat de cercetatorii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Anticorpii pentru un virus transmis pe cale sexuala, asociat cu un risc ridicat de cancer bucal si oral, pot fi detectati acum cu ajutorul unui nou test de sange inainte de declansarea acestor tipuri de cancer.

Descoperirea cercetatorilor ar putea fi utilizata pe viitor pentru depistarea anticorpilor virusului papiloma uman (HPV), urmand sa ii ajute pe medici sa identifice mult mai usor persoanele care prezinta un risc ridicat de a se imbolnavi de cancer oral.

“Pana acum nu se stia daca acesti anticorpi erau prezenti in sange inainte ca boala, cancerul, sa devina detectabila din punct de vedere clinic”, a declarat Paul Brennan de la International Agency for Research on Cancer (IARC), organism afiliat OMS, coordonatorul acestui studiu. “Daca rezultatele vor fi confirmate, vor putea fi construite instrumente viitoare de analiza medicala pentru detectarea timpurie a bolii”, a adaugat acesta.

Anticorpii folositi in acest studiu sunt relativ usor de produs si ar putea fi folositi, conform echipei de cercetatori, ca instrument de studiu medical in aproximativ cinci ani.

Sursa foto: libertatea.ro