Ce contine TESTAMENTUL lui DINU PATRICIU. Anuntul facut de avocatii omului de afaceri

DINU PATRICIU, arhitect, politician si om de afaceri de succes, care ani de-a randul a fost cel mai bogat roman, a murit intr-un spital din Londra, la aproximativ doi ani de cand isi descoperise afectiunea hepatica care in cele din urma l-a ucis.

A supravietuit unui transplant de ficat, insa DINU PATRICIU a pierdut lupta cu o alta maladie: cancerul limfatic. Apropiatii spun ca boala s-a declansat in urma cu 6 luni si a avut o evolutie exploziva. Pe patul de spital, in ultimele zile din viata, DINU PATRICIU i-a avut alaturi pe fratele sau, Serban, si pe cele doua fiice.

“Dinu Patriciu, unul dintre cei mai cunoscuti si influenti intreprinzatori si oameni de afaceri din Romania ultimilor 25 de ani, s-a stins din viata intr-o clinica londoneza. La 3 august implinise 64 de ani. Dinu Patriciu a murit inconjurat de membrii familiei, in urma unei infectii pulmonare, pentru care fusese spitalizat in ultimele zile. Funeraliile vor avea loc in cercul restrins al familiei. (…) Multumim pe aceasta cale tuturor celor care l-au cunoscut, apreciat si respectat. Dumnezeu sa-l ierte!”, a fost comunicatul transmis presei de familie.

Reprezentantii spitalului nu au dorit sa faca precizari in legatura cu decesul lui Dinu Patriciu. Medicul curant al lui Dinu Patriciu, Mihai Voiculescu, a declarat ca Dinu Patriciu a murit la Spitalul Royal Free din Londra, cel mai probabil din cauza unei infectii dupa transplantul de ficat, potrivit site-ului Stirilor Pro TV.

Citeste si: DINU PATRICIU a murit. Ce se va intampla cu acuzatiile penale aduse omului de afaceri si cu plangerile sale

“Dinu Patriciu a decedat intr-un spital din Londra, cu o posibila infectie posttransplant, fiind exclusa orice culpa medicala. Dinu Patriciu a decedat in Spitalul Royal Free Hospital din Londra, unde mergea frecvent la control pentru monitorizarea starii de dupa transplant”, a spus profesorul dr. Mihai Voiculescu, prieten de peste 30 de ani cu omul de afaceri si cel care de peste 20 de ani il ingrijea pentru diverse probleme medicale.

Profesorul Voiculescu a precizat ca problemele hepatice ale lui Dinu Patriciu au aparut in ultimii trei ani, timp in care am facut mai multe investigatii la Spitalul AKH din Viena, la Spitalul Niguarda din Milano, dar si la Londra. “Intrucat starea sanatatii nu era buna, am inceput pregatirea pentru transplant. In urma cu un an si jumatate, Dinu Patriciu a fost supus unei interventii de transplant hepatic in spitalul din Milano. Problemele de serviciu insa l-au determinat sa monitorizeze starea de sanatate intr-un spital din Londra, respectiv Royal Free Hospital”, a declarat pentru Mediafax prof. Voiculescu.

Mihai Voiculescu a mai spus ca probabil la Dinu Patriciu au aparut complicatii posttransplant. “Este posibil, pe stare imunologica scazuta sa fi dezvoltat o infectie. Ceea ce pot sa spun este ca a beneficiat de cea mai buna ingrijire si este exclusa orice culpa medicala”, a precizat prof. Voiculescu. 

Ulterior, dupa transplantul de ficat, Dinu Patriciu a aparut in viata publica din Romania. Aparent era mult mai bine. Avea insa probleme atat cu sotia sa, care ceruse divortul, cat si in afaceri. In sapte ani, averea sa estimata la doua miliarde de dolari, avea sa scada de zece ori, sotia ii cerea divortul si jumatate din bani si proprietati, iar sanatatea sa era din ce in ce mai precara.

Citeste si: Secretele din viata tumultuoasa a lui Dinu Patriciu

Dinu Patriciu era cotat in topul Forbes ca unul dintre primii 5 cei mai bogati romani. El a fost proprietarul companiei Rompetrol pe care a vandut-o acum 5 ani, cazacilor de la Kazmunai Gaz, cu siguranta pentru o suma cu multe zerouri. Dupa aceasta tranzactie, Patriciu a investit in lantul de magazine Mic.ro care insa a intrat in insloventa, dar si in media, nici aici cu succes.

El era implicat si in sectorul imobiliar in care detine terenuri si caldiri de birouri. Conform topului Forbes International, Dinu Patriciu avea o avere estimata la 1,5 miliarde de dolari, in scadere cu 700 de milioane, dupa criza care a lovit Romania.

TESTAMENTUL LUI DINU PATRICIU

Inca din 2012, cand se afla inca in asteptarea unui transplant de ficat, omul de afaceri DINU PATRICIU si-a scris testamentul. Chiar el a marturisit acest lucru, la Romania Tv.

Patriciu a povestit ca in timp ce isi scria tetamentul, medicii l-au informat ca au gasit un ficat si sa se pregateasca de transplant.

“Seara aceea (dinainte de a afla a fost de roman, pentru ca fratele meu era la mine cu un avocat de la Milano ca sa imi scriu testamentul. Este un gest cat se poate de pragmatic. In timp ce faceam asta, au aparut medicii, zambind, care mi-au spus ca au gasit un ficat si ca ma pregatesc de operatie. In cele din urma am ajuns pe masa de operatie, rastignit ca si Hristos. Este adevarat ca iti revezi viata”, marturisea Dinu Patriciu la Romania Tv, imediat dupa operatie.

Citeste si: DINU PATRICIU, REACTII din partea politicienilor dupa MOARTEA sa

Acesta a precizat ca nu a vrut niciodata sa afle detalii despre persoana de la care a fost prelevat ficatul, insa ii este profund recunoscator. “Nu am vrut niciodata sa stiu cine mi-a facut acest imens bine. Cand intru intr-o biserica aprind o lumanare pentru acest suflet”, mai spunea Patriciu.

Cum va fi impartita mostenirea lui Dinu Patriciu – Avocatii au anuntat ca domiciliul omului de afaceri a fost stabilit la Londra

Dupa decesul lui Dinu Patriciu, averea sa, estimata de sotia sa Dana Patriciu la 2,3 miliarde de euro, ramane miza principala pentru mostenitorii sai, dar si pentru statul roman.

Inainte sa moara, Patriciu fusese achitat in prima instanta, dar mai avea sa se judece la Curtea de Apel in dosarul Rompetrol, in care procurorii il acuzau ca si-a insusit ilegal “creanta Libia” de 85 de milioane de dolari. O necunoscuta-cheie in momentul de fata: daca Patriciu a apucat sa-si stabileasca domiciliul la Londra, unde a si murit, procedura legala de succesiune ar urma sa se faca tot in Anglia, au declarat, pentru hotnews.ro, surse apropiate magnatului.

Soarta mostenirii lui Dinu Patriciu se joaca probabil la Londra, pe legea britanica, pentru ca in mod normal succesiunea se face in jurisdictia in care se afla domiciliul decedatului, au declarat, pentru HotNews.ro, surse apropiate situatiei. In 13 ianuarie 2014, in contextul dosarului Rompetrol, avocatii lui Dinu Patriciu au anuntat ca domiciliul omului de afaceri a fost stabilit la Londra.

“Ultimul domiciliu al defunctului probabil va fi stabilit la Londra si implica o alta competenta. Stiu ca in fapt Dinu Patriciu statea in Londra, dar urmeaza sa se stabileasca daca avea si domiciliul acolo. Pe legislatia romaneasca, succesiunea se dezbate in jurisdictia in care se afla ultimul domiciliu al defunctului. Trebuie vazut care este legislatia aplicabila, fie cea romaneasca, fie cea din Marea Britanie”, au declarat sursele citate pentru hotnews.ro.

Inca din 13 ianuarie 2014, in dosarul Rompetrol, avocatii lui Dinu Patriciu au anuntat ca magnatul isi mutase domiciliul la Londra, aparatorii aratand astfel ca se impunea amanarea apelului de la Curtea de Apel Bucuresti.

Informatia este contrazisa insa de avocatul Gheorgita Mateut, care i-a obtinut lui Patriciu achitarea in dosarul Rometrol, la Tribunalul Bucuresti, in anul 2012, procurorii DIICOT facand apel.

“Dinu Patriciu avea domiciliul la Bucuresti”, a declarat, pentru sursa citata, profesorul Mateut.

Ce contine testamentul lui Dinu Patriciu

O alta necunoscuta privind “mostenirea Patriciu” este ce contine testamentul lasat de magnat inainte sa moara. Intrebat la Romania TV ce a simtit in momentul in care si-a intocmit testamentul, Dinu Patriciu a marturisit: “Este un gest cat se poate de pragmatic si pe care trebuie sa il faci, pentru ca vrei ca dupa ce nu o sa mai fii, nimeni sa nu se certe cu nimeni. Si asa am facut”.

Citeste si: PNL: DINU PATRICIU, unul dintre PUTINII care au rostit cuvantul ”CAPITALIST” cand multora le era RUSINE

O alta informatie-cheie in privinta “mostenirii Patriciu” tine de relatia lui cu chinezoaica Melanie Anne Chen, consultanta in afaceri, nascuta in Trinidad-Tobago, cu care Dinu Patriciu a avut o relatie. O sursa apropiata lui Patriciu neaga o speculatiile potrivit carora Patriciu s-ar fi casatorit in secret, la Londra cu Melanie Chen.

“Nici vorba! Nu se putea casatori la Londra cu Anne Chen, nefiind finalizat procesul de divort pe care il avea cu sotia sa, Dana Patriciu, in Romania”, a declarat o sursa apropiata situatiei, citata de hotnews.ro.

Dinu Patriciu a murit insurat

In acest moment, procesul de divort si de partaj inceteaza, ramanand fara obiect, prin moartea uneia dintre parti, respectiv a lui Dinu Patriciu, au declarat, pentru hotnews.ro, surse apropiate situatiei.

“Procesul de divort si de partaj, din momentul mortii lui Dinu Patriciu, nu mai are obiect. Dosarele care sunt pe rol inceteaza, cand o parte decedeaza. Decedatul nu are capacitate de folosinta de a sta intr-un proces. Dosarul de divort este o speta strict personala”, au declarat sursele.

Initial, Dana Patriciu, femeia cu care magnatul a fost casatorit 20 de ani, pana in momentul mortii lui, ceruse in instanta o asa-numita separatie de patrimoniu, la care Dinu Patriciu a raspuns intentand proces de divort. Astfel s-a ajuns la transformarea separatiei de patrimoniu in partaj.

“Aceasta a fost o situatie speciala in care partile s-au judecat initial separat, pentru ca partajul a fost, de fapt, o separatie de patrimoniu solicitata de Dana Patriciu. Apoi a urmat divortul solicitat de Dinu Patriciu si in felul acesta separatia de patrimoniu s-a trasformat in partaj. Partajul este accesoriul divortului, in mod normal”, au explicat sursele.

In decembrie 2012, Dana Patriciu intentase proces de separare a patrimoniului sustinand ca Dinu Patriciu nu mai avea discenarmant si ar fi instrainat anumite bunuri.

Ea si-a acuzat sotul ca pe fondul unei relatii extaconjugale, cu Anne Chen, si a starii sale de sanatate precare, a instrainat bunuri comune si a garantat obligatii asumate scriptic (credite) in favoarea amantei.

“Sotia mea ales calea judecatii pentru obtinerea separatiei de bunuri, a scandalului public, a mesajelor prefacute de ingrijorare, stiind ca toate acestea nu imi pot face decat rau”, se apara Dinu Patriciu, in februarie 2013.

In stare avansata de boala, Patriciu nu si-a sustinut cererea de divort la Judecatoria Buftea, iar instanta i-a respins astfel cererea de divort, in 3 august 2014.

La un termen din mai 2014, instanta i-a respins Danei Patriciu cererea de a-l declara pe Dinu Patriciu bolnav psihic fara discernamant. Judecatorii au considerat atunci ca cererea sotiei este de natura sicanatorie in procesul de divort si de partaj.

In iunie 2014, Dinu Patriciu a reusit sa vanda o cladire de birouri pe care o avea in Berlin cu suma de 90 de milioane de euro.

Ramane de vazut care va fi soarta averii lui Dinu Patriciu. Patriciu detinea active imobiliare in Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro in mijlocul crizei. in Romania, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprindea Romana Offices, Cubic Center si Evo Center (in Pipera), Baneasa Business Center, Cascade Offices (Buzesti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodata, omul de afaceri a detinut impreuna cu fondul AIG/Lincoln cladirea de birouri Lakeview din Floreasca vanduta in anul trecut fondului NEPI.

Familia lui Patriciu, apel la decenta

Omul de afaceri Dinu Patriciu, in varsta de 64 de ani, a murit la Londra, acesta suferind de mai multi ani de cancer.  Dinu Patriciu s-a nascut in 3 august 1950, la Bucuresti si a avut afaceri in domeniul petrolier, bancar si imobiliar.

In anul 1990, Dinu Patriciu a devenit membru fondator al PNL. in legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timis pe listele PNL. A facut parte din Comisia pentru administratie centrala si locala, amenajarea teritoriului si urbanism si din Comisia pentru echilibru ecologic si protectia mediului.

in legislatura 1992-1996, Dinu Patriciu a fost ales ca deputat de Dambovita pe listele Conventiei Democrate Romane. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 si al Partidului Aliantei Civice (octombrie 1992 – decembrie 1994) si a facut parte din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (pana in noiembrie 1995) si din Comisia pentru buget, finante si banci (din noiembrie 1995).

In 1996, Patriciu a candidat la functia de primar general al municipiului Bucuresti, ca reprezentant al PL ’93.

Dinu Patriciu a fost deputat si in legislatura 2000-2004, fiind ales ca reprezentant al PNL. A facut parte din Comisia pentru industrii si servicii pana la data de 18 iunie 2003, cand a demisionat din calitatea de membru al Parlamantului Romaniei pe motiv de incompatibilitate si a fost inlocuit de catre Adrian Emanuil Semcu.

Dinu Patriciu s-a retras in anul 2003 din Parlament si din viata politica activa pentru a se putea dedica afacerilor.