TESTARI GRATUITE pentru HIV, HEPATITA B si C, timp de doi ani

Un numar de 34.000 de persoane vor fi TESTATE GRATUIT pana in data de 30 aprilie 2016 pentru virusul HIV si HEPATITEI B si C, in cadrul unui proiect lansat joi la Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals”.

Potrivit managerului Institutului “Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, proiectul “Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si HEPATITEI B si C in Romania” are ca obiectiv si realizarea unui registru electronic national ce va contine inregistrarea pacientilor cu HEPATITA, asigurarea continuitatii programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile, dar si o campanie nationala de informare, educare, comunicare in domeniul HIV si HEPATITEI B si C cu o focalizare speciala pe consumatorii de droguri.

Citeste si: S-A LANSAT CAMPANIA HIV STREET ART. ADRIAN STREINU-CERCEL: TESTATI-VA LA TIMP!

Proiectul mai are ca obiectiv principal si realizarea unui studiu la nivel national privind atitudini, comportamente, mentalitati in randul populatiei generale in domeniul HIV/SIDA si HEPATITEI B si C.

Streinu-Cercel a amintit ca noile molecule aparute pe piata internationala au o eficienta foarte buna, care depaseste 98% ca rata de succes pentru vindecarea HEPATITEI C. Romania isi propune sa elimine virusul HEPATITEI C in 5-10 ani si in aceeasi perioada sa reduca la sub 1% persoanele afectate cu virusul HEPATIC B, a sustinut el.

Citeste si: STUDIU. CATI ROMANI SUFERA DE DIABET ZAHARAT

Proiectul “Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si HEPATITEI B si C in Romania” este finantat de Guvernul Norvegiei, urmand a fi investiti 1.300.000 euro, carora li se vor adauga 15% din partea statului roman.

Proiectul se desfasoara pe o perioada de doi ani, incepand cu 1 mai 2014 pana la 30 aprilie 2016 si este derulat de Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals”, Asociatia Romana Anti-SIDA, Fundatia Parada, Alianta de Lupta Impotriva Adictiilor si Toxicomanilor si Romanian Harm Reduction Network.

Sursa foto: b365.ro