Teste pentru depistarea trombofiliei la gravide, din iunie, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Femeile insarcinate vor avea posibilitatea ca din iunie, anul acesta, sa efectueze teste pestru depistarea trombofiliei, intrucat un numar foarte mare de gravide au fost depistate cu aceasta afectiune sau alte boli hematologice. Teste vor fi parte a unui proiect norvegian, derulat in cadrul Spitalului de Urgenta Bucuresti. 

Din totalul celor 3.416 de paciente care au nascut intr-un an la Spitalul Universitar, 734 au fost depistate cu trombofilie si peste 1.000 cu alte boli hematologice asociate sarcinii“, a declarat, joi, medicul Monica Cirstoiu, managerul proiectului “Imbunatatirea serviciilor de sanatate in sarcina cu risc crescut, nasterea prematura si boli hematologice“, care se va desfasura pana la sfarsitul lunii aprilie 2016 la SUUB.

Bugetul total al proiectului este de aproximativ 1.700.000 euro, din care 85 la suta sunt asigurati din fonduri norvegiene si restul de la bugetul de stat, in cadrul Programului RO19 “Initiative in sanatatea publica”, gestionat de Ministerul Sanatatii.

Grantul primit va fi utilizat pentru achizitionarea de echipamente medicale si de laborator performante, pentru achizitionarea de reactivi si pentru reamenajarea unor spatii dedicate ingrijirilor medicale.

Astfel, pacientele de la SUUB cu sarcina de risc crescut vor beneficia de investigatii medicale cu echipamente moderne si de teste de biologie moleculara gratuite pentru depistarea si confirmarea factorilor de risc genetic pentru trombofilie.

CITESTE SI: NICOLAE BANICIOIU: SOLUTIA PENTRU “CANTACUZINO“ ESTE DE A RESTRUCTURA, DE A RELUA LICENTELE PENTRU VACCINURI

In plus, o parte din finantare va fi utilizata pentru extinderea si modernizarea sectiei de neonatologie si a Unitatii de terapie intensiva pentru nou-nascuti.

Cea de-a treia componenta a proiectului o reprezinta finantarea introducerii de noi teste genetice foarte utile in diagnosticul si monitorizarea evolutiei bolilor maligne de sange.

Monica Cirstoiu a explicat ca, in clinica de obstetrica-ginecologie pe care o conduce, a avut gravide tratate cu citostatice pe durata sarcinii, iar copilul s-a nascut in siguranta.

Prin acest proiect, toate gravidele vor beneficia de aceste teste, condita este prezentarea la SUUB. Orice pacienta indiferent ca este monitorizata in Bucuresti sau in tara, orice gravida va putea beneficia de aceste teste daca se va prezenta la SUUB. Oferim acces persoanelor defavorizate, intrucat testele sunt foarte scumpe”, a spus sefa sectiei de obstetrica-ginecologie.

Ea a mai spus ca se doreste, in cadrul proiectului, aducerea in spital a dispozitivului Odon, pentru prevenirea complicatiilor la nasterea dificila.

CITESTE SI: MINISTERUL SANATATII VA DERULA UN SUBPROGRAM DE RADIOTERAPIE PENTRU PACIENTII CU AFECTIUNI ONCOLOGICE

Prezent la lansarea proiectului, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a spus ca in curand vor fi incheiate lucrarile de reabilitare la maternitatea SUUB.

In scurt timp va fi finalizata si maternitatea de la Spitalul Universitar. Vorbim de Pantelimon si Universitar care sunt practic printre cele mai mari maternitati din tara. Sunt foarte multe cazuri dificile pe care aceste spitale le preiau din judetele limitrofe Bucurestiului si nu numai. Doar in acest mod poti sa combati problemele pe care le avem la nivelul de mortalitate infantila, unde inca Romania e pe unul din locurile fruntase“, a spus Banicioiu.