The Economist reia tema de campanie a lui Klaus Iohannis: Romania “normala” vs Romania “minciunii si a scandalurilor”

Klaus Iohannis

Publicatia The Economist reia tema de campanie a candidatului ACL la Presedintie, Klaus Iohannis: Romania “normala” vs Romania “minciunii si a scandalurilor”. Blogul dedicat statelor est-europene al revistei britanice The Economist aminteste de deficientele democratice si cele privind coruptia din Romania care “sunt obisnuite la Bruxelles” si atrage atentia ca duminica, criticile nu au venit doar de la functionarii europeni, ci si de la imigrantii romani.

“Criticile la adresa deficientelor democratice si in ce priveste coruptia din Romania sunt obisnuite la Bruxelles. Dar duminica, criticile nu au venit doar de la functionarii europeni, ci si de la imigrantii romani. Mii de romani care locuiesc in strainatate s-au adunat in fata ambasadelor tarii lor de la Bruxelles si alte orase europene pentru a vota la alegerile prezidentiale, insa multi nu au reusit sa voteze, iar autoritatile au refuzat sa prelungeasca programul de vot”, scrie blogul dedicat statelor est-europene al revistei britanice The Economist.

Cei refuzati arau furiosi – nu numai pentru ca vocile lor nu au fost auzite, ci pentru ca s-au temut ca cineva in Romania ar putea vota in numele lor.

Toti romanii se gandesc la frauda, chiar si la 25 de ani de la caderea comunismului, scrie The Economist. “Premierul Victor Ponta a aratat ca timpul lung de asteptare a fost consecinta masurilor de prevenire a fraudei electorale, despre care el spune ca a fost semnificativa la alegerile din 2009. insa cele cateva sute de protestatari din fata Ministerului de Externe nu au fost de acord cu explicatia. Ei l-au acuzat ca echipa domnului Ponta incearca sa ingreuneze votul romanilor mai bine educati si mai cosmopoliti din strainatate, stiind ca acestia nu il vor sustine pe Ponta, spre deosebire de alegatorii mai putin educati din zonele rurale de acasa.”

Domnul Iohannis este un etnic german, fiind privit ca omul care a revitalizat Sibiul, scrie revista britanica. “El reprezinta blocul de centru-dreapta Alianta Crestin Liberala si se prezinta ca un candidat al Romaniei “normale” (adica necorupte), prin opozitie cu ceea ce el numeste Romania “scandalurilor si minciunilor”, reprezentata de domnul Ponta. Reputatia lui Ponta nu este una foarte curata. La inceputul mandatului sau de premier, doua comisii de experti au decis ca si-a plagiat teza de doctorat; el a numit o a treia comisie, care l-a exonerat. Presedintele Traian Basescu l-a acuzat ca a lucrat pentru serviciul de spionaj in timp ce era procuror, o incalcare a constitutiei. Ponta neaga acuzatia; in schimb, il acuza pe Basescu ca a colaborat cu infama Securitate.”

„Deznodamantul turului doi este inca nesigur, deoarece cativa candidati de centru-dreapta au disipat voturile in primul tur. Basescu, fost capitan de vas care a marsat pe o campanie anticoruptie si pe o politica externa pro-americana, a sustinut o protejata, fostul ministru al Turismului Elena Udrea. Aceasta a obtinut un scor mic, putin peste 5%. Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si europarlamentar, care a fost arhitecta DNA, parchetul care ii urmareste pe politicienii corupti, a obtinut si ea in jur de 5%. Daca voturile celor doua vor merge catre Iohannis, acesta ar putea avea o sansa.

Daca Ponta castiga, este probabil ca el sa-si consolideze puterea si sa reorienteze politica externa catre Rusia si China, la fel cum a facut si Viktor Orban in Ungaria. Ponta este printre putinii lideri UE care a participat la Olimpiada de Iarna de la Soci si ar fi laudat Partidul Comunist Chinez in timpul unei vizite la Beijing, in luna septambrie. Chiar si daca Iohannis castiga, Ponta va continua ca pemier, atat timp cat va putea mentine coalitia sau pana cand vor avea loc alegerile parlamentare din 2016. intre timp, Iohannis spera ca toti sustinatorii sai vor putea vota pe 16 noiembrie, inclusiv cei care locuiesc la Bruxelles.”