THEODOR STOLOJAN critica dur noul COD FISCAL

CODUL FISCAL nu poate fi modificat fara o analiza prealabila si fara o dezbatere publica. Declaratia a fost facuta de europarlamentarul PNL, THEODOR STOLOJAN, fost prim-ministru in anii ’90, intr-un interviu acordat postului de radio RFI.

THEODOR STOLOJAN critica proiectul de Cod Fiscal: “Daca ne uitam peste ce prevede acest proiect de COD FISCAL, intreaga Romanie ar trebui sa se bucure, pentru ca practic, la majoritatea impozitelor importante pentru populatie, TVA, accize, avem reduceri. Sigur, se prevad reduceri si la impozitul pe veniturile companiilor. Ceea ce insa eu doresc sa va spun in calitate de economist este ca din nou, Guvernul Ponta incearca o modificare esentiala a CODULUI FISCAL, deci a fiscalitatii in Romania, fara sa avem cateva analize esentiale, care se fac in alte tari cu asemenea prilejuri. Nu avem o analiza cu privire la cum vrem sa arate politicile publice, care se doresc a fi finantate din bugetul tarii”. 

CITESTE SI: VICTOR PONTA: Miercuri vom adopta, 100%, cele doua CODURI FISCALE in sedinta de GUVERN 

“A doua concluzie: la ora actuala, in toate statele Uniunii Europene, cu exceptia Romaniei, au loc dezbateri cu privire la deplasarea poverii fiscale, poverii impozitelor si taxelor, unde anume trebuie sa se concentreze impozitele si taxele”, precizeaza THEODOR STOLOJAN.

THEODOR STOLOJAN spune ca proiectul de COD FISCAL ridica unele intrebari: “Daca ne uitam efectiv la propunerile facute de modificare in CODUL FISCAL, sigur ca apar cateva intrebari. Ne propunem ca de la una din cele mai inalte cote de TVA de 24% sa ajungem in doua etape la 18%, care va fi una din aproape cele mai mici cote de TVA din UE. In acelasi timp, propunem introducerea cotei de 9% pentru majoritatea alimentelor de baza, incepand cu lapte, carne, fructe, legume etc.. Or aici deja apare un mare semn de intrebare: ce dorim sa facem? Si sa avem una din cele mai mici cote de TVA din Europa, dar in acelasi timp introducem aproape la majoritatea consumului de produse de baza cota de 9%.

Pe cine protejam de fapt printr-o asemenea masura generalizata? Toate analizele arata ca ponderea consumului de lapte si carne nu-l au cei care au sa zicem, acel un milion de familii care sunt pe salariul minim din Romania si care in nici un caz nu au in ponderea consumului in primul rand produsele lactate si cele din carne. Deci incercam sa asiguram o protectie sociala generalizata, de care insa vor beneficia in special cei cu venituri medii si venituri superioare, in loc sa apelam la ceea ce recomanda experienta si intreaga literatura de specialitate: daca vrei sa faci protectie speciala, trebuie sa ajungi sa cunosti situatia fiecarei familii pe care vrei s-o protejezi si nu sa iei o masura care tinteste intreaga populatie. Nu poti sa faci protectie sociala pentru intreaga populatie”.

CITESTE SI: Victor Ponta, despre noul Cod Fiscal: Vor decide autoritatile locale asupra scaderii sau majorarii taxelor 

In opinia europarlamentarului liberal, “daca ar fi sa punem in aplicare acest COD FISCAL, Romania ar parea o tara in care curge lapte si miere”.

Proiectul CODULUI FISCAL va fi aprobat miercuri de Guvern.

Sursa foto: realitatea.net