THEODOR STOLOJAN: PRIORITATILE PDL pentru urmatorii cinci ani se axeaza pe TREI DIRECTII STRATEGICE

PRIORITATILE democrat-liberalilor romani pentru urmatorii cinci ani se axeaza pe TREI DIRECTII STRATEGICE, prima dintre acestea fiind sustinerea intereselor cetatenilor romani ca cetateni europeni si pe cele ale Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, a precizat Theodor Stolojan, presedintele delegatiei romane la PPE.

Cea de-A DOUA DIRECTIE se refera la sustinerea parcursului european al Republicii Moldova, iar cea de-A TREIA DIRECTIE STRATEGICA este legata de dezvoltarea integrarii europene de o maniera in care sa beneficieze toate statele membre si cetatenii statelor membre.

“In cadrul acestor directii strategice, cand e vorba de interesele cetatenilor romani ca cetateni europeni si ale Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, urmarim ca drepturile cetatenilor romani sa fie respectate. Ati vazut o serie de tendinte in unele state membre de a introduce fel de fel de obstacole in circulatia libera a oamenilor din statele membre si a fortei de munca. In al doilea rand, avem in vedere problema intrarii Romaniei in Schengen si, sigur, pregatirea astfel incat in 2019 Romania sa poata sa intre in zona euro. De asemenea, discutam de sustinerea drepturilor cetatenilor romani de etnie roma, care sunt si ei cetateni europeni. Problema integrarii romilor in viata economica, sociala este o atributie sau o responsabilitate a fiecarui stat membru in care se afla populatia roma si nu numai a unor state din care populatia roma provine, in migratia dintr-un stat membru in altul”, a precizat europarlamentarul PDL intr-o declaratie pentru presa romana, potrivit Agerpres.

Un alt punct prioritar se refera la revitalizarea Strategiei Dunarii.

Citeste si: STOLOJAN AVERTIZEAZA: INSTITUTIILE pot intra sub DICTATURA PSD

“Daca va uitati la toate judetele de-a lungul Dunarii, ele acopera o zona de saracie pentru Romania — Mehedinti, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si asa mai departe, in loc sa fie o zona de bunastare, asa cum se intampla cu regiunile de-a lungul Dunarii, in Ungaria, Slovacia, in Austria. Dorim ca Dunarea sa fie un motor de dezvoltare economica si bunastare si sigur ca ne intereseaza foarte mult elaborarea, adoptarea unei strategii a Marii Negre pentru ca, deocamdata, nu avem o strategie pentru aceasta zona care a devenit deosebit de importanta pentru UE”, a detaliat Stolojan.

In ceea ce priveste Republica Moldova, acesta si-a exprimat dorinta in privinta primirii de catre aceasta tara a unei foi de parcurs clare, in care sa i se spuna foarte limpede ce mai are de facut pentru a primi statutul de tara candidata la aderarea la Uniunea Europeana. “La acest Consiliu European (n.r. 26-27 iunie) Albania a primit statutul de tara candidata. Dorim ca si Republica Moldova, intr-un termen cat mai scurt din punctul nostru de vedere, sa primeasca acest statut, sigur indeplinind criteriile care sunt necesare”, a completat europarlamentarul democrat-liberal.

In ceea ce priveste A TREIA DIRECTIE STRATEGICA, THEODOR STOLOJAN a subliniat necesitatea existentei unei piete unice e energiei.

“In ce priveste cea de-A TREIA DIRECTIE STRATEGICA — dezvoltarea integrarii europene—, suntem extrem de interesati pentru piata unica a energiei, care inca nu exista in Europa si Romania are surplus deja de capacitati de producere a energiei, dar lipsa interconectarilor in cadrul Europei si lipsa unei piete unice a energiei ne fac sa ne uitam tot timpul in alte directii. (…) Este important sa avem aceasta piata unica a energiei si pentru energia electrica, dar mai ales pentru gazele naturale”, a spus Stolojan.

Citeste si: STOLOJAN: Impreuna, partidele de dreapta pot constitui ceea ce Romania are nevoie

In aceasta ordine de idei, el a exprimat necesitatea reinnoirii industriale a Europei, si a Romaniei in mod special.

“Dar noi nu putem trata aici, la nivelul UE, particularitati ale Romaniei, putem trata problemele cetatenilor romani, ale Romaniei ca cetateni europeni si ca stat membru al UE. Ne intereseaza foarte mult reinnoirea industriala a Europei, sa se ia masurile necesare, sa se adopte program de actiuni care sa sustina statele membre care doresc ca industria sa reprezinte o componenta importanta a economiilor lor nationale. Sigur ca sunt probleme legate de celelalte componente ale pietei unice, iata, ne dorim sa scapam de acest tarif de roaming, chiar daca el a fost micsorat. Deci, iata o lista intreaga de actiuni pe care dorim sa le vedem in prioritatile pentru acest mandat de cinci ani care incepe luni la Strasbourg”, a conchis liderul democrat-liberal.