THOMPSON, la ceremonia de COMEMORARE a EROILOR: Sacrificiul lor este LIBERTATEA noastra COLECTIVA

Militari americani si-au dat viata pe teritoriul si in spatiul aerian al Romaniei pentru infrangerea tiraniei si fascismului in cel de al Doilea Razboi Mondial, a declarat, vineri, insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, cu ocazia Zilei de Comemorare a Eroilor.

“Familii si prieteni vor incepe in curand sa se reuneasca peste tot in Statele Unite pentru picnicuri, excursii si gratare in curtile din spatele caselor in acest sfarsit de saptamana cu ocazia Zilei de Comemorare a Eroilor (Memorial Day) care reprezinta inceputul verii. in timp ce aceste petreceri constituie evenimente sociale familiare pentru americani, este important sa ne amintim semnificatia adevarata a acestei zile. Nu trebuie sa consideram niciodata ca scopul nobil si solemn al acestei zile ni se cuvine pur si simplu”, a declarat, vineri, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, in cadrul unei ceremonii de depunere de coroane la Monumentul comemorativ din Parcul Kiseleff dedicat eroilor americani din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

“Drepturile si libertatile fundamentale – viata, libertatea si dreptul la fericire – au fost definite si afirmate la nasterea natiunii americane. Trecerea de la declararea la obtinerea acestor drepturi a cerut insa un efort imens, precum si sacrificiul suprem al militarilor din fortele noastre terestre, navale si aeriene. Pe scurt, drepturile si libertatile americane au fost aparate in trecut si sunt protejate in prezent de aceia care sunt gata sa isi sacrifice viata astfel incat altii sa se bucure de beneficiile dreptatii, libertatii si prosperitatii (…) Sacrificiul lor individual si personal este cel care face si mai pretioasa libertatea noastra colectiva”, a afirmat diplomatul SUA.

CITESTE SI: Vicepresedintele ANI, vizitat de DEAN THOPMSON si un reprezentant al Ambasadei Marii Britanii

“Ne aflam acum in fata monumentului eroilor americani aici in Parcul Kiseleff pentru a onora amintirea acelor militari americani, majoritatea dintre ei aviatori si multi dintre ei inca neidentificati, care si-au dat viata pe teritoriul si in spatiul aerian al Romaniei pentru infrangerea tiraniei si fascismului in cel de al Doilea Razboi Mondial. Acest monument, donat de Vechea si Onorabila Companie de Artilerie din Boston, Massachusetts, este locul perfect pentru a reflecta o clipa la semnificatia actiunilor lor sacre. Astazi ne asumam cu toata raspunderea datoria de a pretui si de a onora sacrificiul acestor eroi sacri. De acum inainte trebuie sa ne asumam permanent responsabilitatea de a fi pastratorii increderii si credintei lor. Trebuie sa raspundem permanent celor mai inalte standarde prin care putem masura propria noastra contributie la apararea libertatii si la promovarea dreptatii. Comemorarea noastra de astazi este o ocazie de a ne reafirma angajamentul in sprijinul libertatii pe care au aparat-o cu atata curaj”, a spus Thompson.

Totodata, insarcinatul cu afaceri a evocat “angajamentul nostru de a lupta impotriva apatiei si pesimismului care ar cauta sa rapeasca generatiilor viitoare ocazia propriilor lor impliniri sau indeplinirea aspiratiilor celor care au luptat pentru a face aceasta viata demna de maretie”.

CITESTE SI: DEAN THOMPSON, insarcinatul cu afaceri al SUA, INTALNIRE cu ZGONEA si PONTA. DECLARATIA PREMIERULUI. UPDATE

“Sa ne amintim asadar de acei prieteni cazuti care au luptat pentru ceva mai presus decat ei ca si de aceia a caror continua veghe serveste astazi la a transforma aceasta viata intr-o virtute mai profunda. Sa ne fie dat sa continuam sa-i onoram in viitor la fel de mult pe cat ne-au onorat ei pe noi”, a subliniat Dean Thompson.

La ceremonia din Parcul Kiseleff au participat ambasadori si atasati militari acreditati in Romania, precum si oficiali civili si militari romani si americani.

Memorial Day este ziua dedicata soldatilor americani cazuti la datorie pentru tara lor.

Sursa foto www.agerpres.ro