Tiberiu Nitu a transmis lui CAZANCIUC cererea de incuviitare a ARESTARII PREVENTIVE a lui MIRCEA ROSCA

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a transmis ministrului Justitiei referatul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a solicita incuviintarea arestarii preventive a deputatului Mircea Rosca.

“In temeiul art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 195 alin. 1 si 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor republicat, raportat la prevederile art. 157 Cod procedura penala, 223 alin. 1 si 2 Cod procedura penala, art. 224 Cod procedura penala raportat la art. 202 alin. 1, 3 si 4 Cod procedura penala, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis ministrului Justitiei referatul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a solicita incuviintarea arestarii preventive a deputatului Mircea Rosca pentru faptele descrise in referatul intocmit de procurorul de caz”, se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) remis miercuri presei.

CITESTE SI: ADRIAN ROTILA, varul deputatului MIRCEA ROSCA, va fi cercetat sub CONTROL JUDICIAR 

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis marti procurorului general al Romaniei cererea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului Mircea Rosca, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea in concurs a doua infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata.

DNA a precizat ca, in 2011, in calitate de vicepresedinte al organizatiei judetene Prahova a unui partid politic, Mircea Rosca a pretins de la un denuntator suma de 20.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Popescu, presedintele organizatiei locale PNL Azuga, si asupra celorlalti membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a inlesni dobandirea unor terenuri pe raza localitatii respective de catre firma denuntatorului.

Procurorii sustin ca din aceasta suma Mircea Rosca a primit efectiv 5.000 euro, prin intermediul lui Popescu, iar 11.000 euro au fost folositi in interesul formatiunii politice pe care o conducea de la nivel judetean.

“Diferenta de 4.000 euro a fost remisa de acelasi inculpat secretarului Primariei Azuga, Diana Dumbrava, in vederea indeplinirii unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si care vizau desfasurarea propriu zisa a procedurii de achizitie publica si desemnarea castigatoare a firmei denuntatorului”, au constatat anchetatorii.

DNA a mentionat ca, in perioada 2011 — 2014, Mircea Rosca a intervenit pe langa factorii de decizie din cadrul unor institutii publice din judetul Prahova — Consiliul Judetean, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului — Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Persoane Adulte cu Handicap Calinesti, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat — Sucursala pentru Reprezentare si Protocol Sinaia — asupra carora avea influenta prin prisma calitatilor pe care le-a detinut in mod succesiv la nivelul autoritatilor publice locale centrale si la nivel politic, in vederea atribuirii catre societatile detinute de Adrian Rotila a unor contracte de achizitii publice.

“In schimbul acestor ‘interventii’, Mircea Rosca a primit de la Adrian Rotila bani si alte foloase (suma de aproximativ 90.000 lei, constructii in valoare de 35.418, 39 lei si folosinta unui autoturism marca Audi A8)”, au mai retinut procurorii.

CITESTE SI: DNA cere INCUVIINTAREA ARESTARII deputatului MIRCEA ROSCA 

DNA a precizat ca din probele administrate rezulta suspiciunea rezonabila ca Mircea Rosca a savarsit in concurs doua infractiuni de coruptie, iar privarea lui de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal.

“In acest sens, trebuie avuta in vedere evaluarea in raport cu gravitatea faptelor savarsite, persoana si conduita inculpatilor, reactia opiniei publice, rezonanta si gravitatea faptelor. Cercetarea unei asemenea persoane in stare de libertate ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni, avand in vedere pozitia inculpatului si natura faptelor de care este acuzat”, a mai aratat DNA.

Sursa foto: gandul.info