TIBERIU NITU: Peste 50.000 de INCULPATI au fost TRIMISI IN JUDECATA in 2014

In cursul anului 2014 au fost trimisi in judecata 50.342 INCULPATI persoane fizice si 358 INCULPATI persoane juridice, cei mai multi pentru infractiuni contra patrimoniului , in scadere fata de anul precedent, se arata in raportul de activitate al Ministerului Public prezentat marti de procurorul general TIBERIU NITU.

“Pentru infractiuni contra persoanei au fost trimisi in judecata 9.462 de inculpati, iar pentru infractiuni contra patrimoniului — 14.320 de inculpati. Daca  in privinta primei categorii de infractiuni mentionate numarul persoanelor trimise in judecata este, in principiu, similar celui de anul trecut, in cazul celei de a doua categorii se observa o scadere importanta: de la aproximativ 24.000, la aproximativ 14.000”, a declarant TIBERIU NITU, la prezentarea bilantului.

El a mentionat ca acest lucru are drept cauza principala prevederea noii legi penale despre posibilitatea impacarii, care stinge litigiul penal, la care se adauga si legea mai favorabila privind prescriptia, aplicabila multora dintre infractiunile contra patrimoniului.

Citeste si: DOSARUL MINERIADEI din iunie 1990 a fost REDESCHIS. REACTIA lui ION ILIESCU

“Cred ca merita insa o privire speciala acele dosare in care, in anul 2014, pentru prima oara, s-au luat masuri de o semnificatie istorica: este vorba, pe de o parte, de faptul ca au fost deferite justitiei persoane vinovate de infractiuni contra umanitatii comise in timpul regimului comunist si, pe de alta parte, de acela ca au fost redeschise dosare privind fapte de aceeasi natura si gravitate spre a fi investigate tot din perspectiva crimelor contra umanitatii, redeschiderile fiind confirmate si de catre judecator”, a mai declarat TIBERIU NITU.

Potrivit procurorului general, este de remarcat faptul ca a scazut numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru accidente mortale de circulatie, 445, fata de 760 in anul 2013.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: Ceea ce se intampla la NANA este consecinta unei actiuni politice impotriva mea

“Atrage insa atentia numarul mare de infractiuni grave comise intre membrii familiei (omor, viol, loviri sau alte violente si vatamare corporala), ceea ce impune cu necesitate strategii si actiuni de prevenire din partea autoritatilor responsabile”, a precizat TIBERIU NITU.