TIBERIU NITU: Sistemul judiciar trebuie sa fie PERFORMANT si CREDIBIL in fata opiniei publice

Procurorul general al Romaniei, TIBERIU NITU, a declarat duminica, de ZIUA JUSTITIEI, ca sistemul judiciar trebuie sa fie profesionist si performant, credibil in fata opiniei publice si capabil sa furnizeze un act de justitie previzibil si coerent.

“Intrarea in vigoare a noului Cod penal si a Codului de procedura penala a avut pentru corpul procurorilor o semnificatie similara adoptarii legilor justitiei in vara anului 2004. Din punctul nostru de vedere, reforma institutionala inceputa in urma cu 10 ani a fost consolidata prin noile coduri, situand astfel justitia din Romania la nivelul standardelor europene”, a spus procurorul general al Romaniei, la manifestarea organizata de ZIUA JUSTITIEI.

CITESTE SI: TIBERIU NITU anunta o noua avalansa de dosare care vizeaza FRAUDE la REFERENDUMUL privind demiterea presedintelui 

TIBERIU NITU a afirmat ca, in ultimii 10 ani, Romania a facut “pasi esentiali si ireversibili in directia buna”. “Sigur, mai sunt multe lucruri de facut, dar important este faptul ca ne aflam pe drumul corect, ca stim care este tinta noastra – un sistem judiciar profesionist si performant, credibil in fata opiniei publice, capabil sa furnizeze un act de justitie previzibil si coerent”, a mai spus procurorul general al Romaniei.

La randul sau, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), judecatorul LIVIA STANCIU, a atras atentia asupra faptului ca, la momentul actual, la nivelul juristilor exista trei mari provocari, una dintre acestea fiind intrarea in vigoare a noilor coduri penal si de procedura penala.

CITESTE SI: TIBERIU NITU: Este prea devreme pentru inceperea URMARIRII PENALE in DOSARUL CALARASI 

LIVIA STANCIU a precizat ca juristii trebuie sa fie atenti sa aplice corect si uniform aceste doua acte normative. Presedintele ICCJ a adaugat ca celelalte doua provocari ale sistemului de justitie se refera la nivelul inalt de moralitate si de pregatire profesionala al oamenilor din sistemul judiciar.

In urma cu 20 de ani, prin hotarare de guvern, s-a stabilit ca prima duminica din luna iulie sa fie dedicata Zilei Justitiei.

Sursa foto: realitatea.net