TIMBRUL DE MEDIU 2013: Inmatricularile second-hand, afectate de noua taxa auto

Legea privind TIMBRUL DE MEDIU 2013 blocheaza inmatricularile masinilor second-hand si a celor transferate de la companiile de leasing la utilizatori, sustine Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania.

Adriana Ahciarliu, secretarul general al asociatiei, sustine ca prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa in vederea inmatricularii pentru ca nu se poate lua usor adeverinta privind platile pentru taxele anterioare.

“Prin textul de lege privind TIMBRU DE MEDIU 2013 nu se poate colecta taxa in vederea inmatricularii pentru ca nu se poate lua usor adeverinta privind platile pentru taxele anterioare, deci inmatricularile sunt blocate. Am luat legatura cu autoritatile, ANAF, Administratia Fondului de Mediu si Ministerul Mediului, insa cu toata vointa acestor institutii, ANAF nu are o evidenta din punct de vedere tehnic a incasarilor anterioare si astfel se blocheaza procedura de inmatriculare”, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania, Adriana Ahciarliu.

In replica, Ion Busuioc, director in cadrul ANAF, a explicat ca nu este responsabilitatea ANAF de a solutiona aceasta problema.

“Culpa nu apartine ANAF pentru ca legislatia in timp nu a instituit obligatia ca ANAF sa inregistreze aceste plati, ci sa incaseze prin trezorerii. Deci n-am avut obligatia de administrare, iar contribuabilii nu au fost obligati sa depuna declaratii ca au efectuat acele plati, ci sumele s-au varsat intr-un cont comun, fiind taxe nenominale, deci nu stim cine a platit pentru taxa auto”, a spus Busuioc.

Pentru deblocarea situatiei, ALB propune Ministerului Mediului ca firma de leasing sa preia obligatia de a prezenta dovada platii taxelor anterioare dupa ce se realizeaza inmatricularea masinii, eliminand astfel blocajul.