TIMBRUL DE MEDIU: Masinile dobandite prin partaj vor plati taxa auto

timbru-mediu-taxa-auto

Ministerul Mediului a anuntat miercuri, intr-un comunicat de presa transmis Mondo News, ca autoturismele dobandite prin partaj nu mai sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, asa incat situatiile abuzive tot mai des intalnite in ultima perioada vor fi reduse.

In cadrul sedintei de Guvern din data de 30 iulie 2013 a fost aprobata Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, in care este prevazuta si modificarea articolului 8 si a articolului 15 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Astfel, articolul 8 se abroga, iar la articolul 15, alineatul (1) si (3) se modifica si prevede ca pentru achizitionarea de vehicule noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet cu valoare nominala, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat, denumit in continuare ecotichet.

Ministerul Mediului mai precizeaza: “Criteriile de eligibilitate, modelul ecotichetului prevazut la alin. (1), modalitatea de utilizare, precum si metodologia de finantare, se stabilesc prin Ghid de finantare a Programului aprobat prin ordin al ministrului mediului si schimbarilor climatice”.

Legea privind timbrul de mediu pentru autovehicule prevede, in prezent, ca sunt exceptate de la plata taxei autovehiculele dobandite prin partaj.

Prevederea a creat un mecanism de eludare a platii timbrului de mediu prin achizitionarea unui autovehicul second-hand din spatiul comunitar in coproprietate, iar anterior inmatricularii acestuia co-proprietarii facand partajul pe cale notariala, prin buna invoiala, asupra autovehicului respectiv.

“Prin urmare, prin aplicarea exceptiei prevazuta la art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor), se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, mentioneaza MMSC.

Incasarile din timbrul de mediu s-au cifrat, in primul trimestru al anului, la 65 de milioane de lei, respectiv jumatate din totalul raportat (132 milioane lei), care include si banii din taxa veche.

Timbrul de mediu pentru autovehicule este in vigoare din 15 martie 2013, noua taxa auto fiind calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

In noua formula de calcul, timbrul de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro4 si Euro3. Pe de alta parte, pentru masinile cu motorizari non-Euro, Euro1 si Euro2, valoarea timbrului de mediu va scadea fata de nivelul cuantumului actual.

Foto: Mondo News