TIMBRUL DE MEDIU: Tot mai multi proprietari de masini evita plata taxei de mediu prin notariat

Tot mai multi proprietari de autoturisme evita noua lege privind TIMBRUL DE MEDIU, adoptata la inceputul anului 2013, printr-un simplu drum la notariat, apoi se prezinta cu documentele la Serviciul Public de Permise si Inmatriculare a Vehiculelor, reusind astfel sa evite procese si adrese de la Directiile de Finante. Metoda este buna pentru posesorii de masini, dar paguboasa pentru stat, bugetul de stat fiind prejudiciat de sume importante de bani. 

In ultimele patru saptamani, la ghiseele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Cluj s-au prezentat mai multi proprietari de autoturisme care au solicitat inmatricularea autoturismelor, pe baza unor documente notariale din care rezulta ca dreptul de proprietate al autoturismului provine dintr-un partaj voluntar, scrie Stiri de Cluj.

Metoda nu este foarte cunoscuta, insa promite sa devina tot mai populara. Iata si textul din OUG 9/2013, articolul 8, litera f,  care permite interpretarea legii: ”timbrul de mediu nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt dobandite prin partaj”. Pe baza acestei prevederi romanii se prezinta in fata unui notar public si solicita efectuarea unui partaj voluntar, explica sursa citata.

Cum functioneaza aceasta schema? Iata explicatiile unui notar, pentru Stiri de Cluj.

”Azi am avut deja doua cazuri. Masina este cumparata, sa zicem din Germania, si apoi vanduta pe baza unui act de mana la doi cumparatori din Cluj. Cei doi incep demersurile pentru inmatricularea masinii si, dupa ce ajung la RAR, unde obtin certificatul de autenticitate, se prezinta la notarul public unde solicita partajul voluntar, adica proprietatea trece asupra unuia dintre cei doi fosti proprietari, cu obligatia ca cel care pierde proprietatea sa primeasca o compensatie, adica o sulta, proportionala cu contributia avuta la cumpararea autoturismului. De multe ori, aceste sulte nu se platesc deoarece cei care se prezinta in fata notarului sunt intelesi”. 

La inceputul lunii februarie Guvernul Romaniei a emis Ordonanta de Guvern 9/2013, privind inmatricularea autoturismelor noi sau second hand pe teritoriul Romaniei. Taxa pe timbru de mediu este mai mare cu zece la suta fata de vechea taxa de poluare.

In schimb, in Maramures fenomenul s-a extins in masa, iar autoritatile s-au prins de siretlicul posesorilor de autoturisme. Comisarului sef Florin Sironca a declarat ca, in ultima luna, peste 800 de persoane s-au prezentat la ghiseu si au cerut inmatricularea autoturismului pe baza unui document notarial.