Timisoara: Treptele Catedralei Mitropolitane vor fi salvate si expuse ca simbol al Revolutiei

Multi timisoreni, reprezentanti ai societatii civile si revolutionari, au fost revoltati de faptul ca mitropolia a ales sa schimbe pur si simplu treptele Catedralei Mitropolitane din Timisoara pe care s-a varsat sange in timpul Revolutiei din Decembrie 1989. Autoritatile locale anunta ca o bucata din vechile trepte va fi totusi expusa undeva in apropierea lacasului de cult.

 

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a anuntat, miercuri, ca a discutat cu arhitectii care s-au ocupat de acest proiect si ca o parte din vechile trepte vor fi totusi conservate, scrie tion.ro.

“Am luat legatura cu arhitectii care au facut proiectul pentru treptele catedralei – din preocuparea pe care o am pentru cum arata orasul, altminteri eu nu am nicio responsabilitate in privinta acelei lucrari, care este a Mitropoliei Banatului, este gestionata de catre mitropolie -, le-am sugerat arhitectilor sa gaseasca o formula de pastrare a unei zone originale din treptele catedralei, fie chiar acolo unde sunt treptele, fie sa se decupeze un tronson care sa fie expus undeva in vecinatatea catedralei. Ei au optat pentru a doua sugestie pe care am facut-o eu, spunand ca e foarte greu sa imbine materialul nou care se va pune acolo cu cel pastrat si ca nici n-ar arata bine, nici n-ar fi functional. Dar varianta aceasta de a realiza un tronson de trepte de o anumita latime, un metru, poate mai mult, poate mai putin, asta ei vor stabili, li s-a parut in regula si au spus ca vor proceda ca atare. O bucata din trepte va fi undeva expusa si eu cred ca este un lucru bun, va aparea o tabla alaturi, cu o inscriptie pe care se vor da niste detalii privind semnificatia acelor trepte si cred ca acel tronson de trepte va reprezenta chiar un obiectiv de vizitat”, a afirmat Robu.