TIMMERMANS: Antisemitismul si islamofobia sunt in ascensiune in Europa

Antisemitismul cunoaste o noua ascensiune in Europa, au avertizat joi reprezentanti ai Comisiei Europene, ei atragand atentia asupra cresterii tendintei de intensificare a actiunilor contra evreilor, transmite DPA.

”In ultimii ani, vedem cum acest monstru vechi, care este antisemitismul, revine in Europa. Nu m-as fi gandit ca acest lucru ar fi fost posibil acum 20 de ani, dar el se intampla acum”, a afirmat, la Bruxelles, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

El a adaugat ca un alt fenomen in crestere pe continentul european este islamofobia. ”Cunosc fete care mi-au spus ca nu mai poarta hijabul pentru ca se tem ca ar fi hartuite si cred ca acesta este un lucru oribil. Daca oamenii considera ca a purta hijabul face parte din identitatea, cultura si religia lor, atunci ei trebuie sa aiba dreptul de a-l purta intr-o societate libera, ca cea europeana”, a spus Timmermans.

CITESTE SI: UNGARIA va propune ONU introducerea cotelor obligatorii de refugiati pentru toate tarile sigure din lume

La randul sau, comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera Jourova, a evocat ”tendinta in crestere a manifestarilor antisemite, tot mai intense”, pe continentul european.

Un raport al Agentiei pentru drepturi fundamentale a UE, publicat la inceputul saptamanii, arata ca numarul incidentelor antisemite a sporit anul trecut in aproape toate cele 14 state membre analizate pe baza datelor disponibile.

De exemplu, numarul oficial al actelor antisemite in Austria a crescut de la 37 in 2013 la 58 anul trecut, iar in Marea Britanie de la 535 la 1.168, in aceeasi perioada.

CITESTE SI: UNGARIA SI CROATIA O CONSIDERA VINOVATA PE MERKEL PENTRU CRIZA EUROPEANA A IMIGRANTILOR

Cresteri ale numarului actelor antisemite s-au constatat si in Germania si Franta in ultimii ani.

In acelasi timp, un studiu Eurobarometru realizat in Uniunea Europeana in numele Comisiei Europene si publicat joi arata ca 50% din cetatenii europeni cred ca discriminarea pe criterii religioase este acum ”raspandita”, fata de 39% in urma cu trei ani.

Sursa foto: caleaeuropeana