Tipuri de jocuri care nu trebuie să lipsească din viața copiilor

Tipuri de jocuri care nu trebuie să lipsească din viața copiilor. Activitatea preferată a oricărui copil este, desigur, joaca, însă aceasta nu doar că îi distrează, ci îi și dezvoltă din toate punctele de vedere. Nu neglija timpul de joacă al copilului și nici nu subestima beneficiile acestuia, căci, de fapt, este extrem de important. De aceea, în cele ce urmează, îți prezentăm cinci tipuri de jocuri care nu trebuie să lipsească din viața copiilor și beneficiile acestora:

Jocuri de logică pentru copii

Majoritatea jocurilor se pot juca împreună cu prietenii sau familia. Jocurile de logica pentru copii antrenează spiritul de echipă, dezvoltă abilitățile de coordonare, de socializare și gândirea tactică. Creierul este provocat să găsească soluții cât mai rapid, astfel dezvoltându-se și capacitatea de concentrare.

Jocuri și jucării de rol

Creativitatea, capacitatea de negociere, abilitățile de comunicare si imaginația, toate acestea pot fi dezvoltate cu ajutorul jocurilor si jucariilor de rol. Ai nevoie doar de niște costume și câteva accesorii, iar joaca poate începe. Reprezintă și o bună modalitate prin care părintele poate descoperi anumite emoții sau conflicte ale copilului.

Jocuri senzoriale

Așa cum ne putem da seama din denumire, în timpul jocului senzorial sunt folosite cele cinci simțuri. Pot fi folosite pentru înțelegerea anumitor noțiuni, de exemplu cele științifice, pentru înțelegerea unei povești sau a unor gusturi sau mirosuri. Pot fi utilizate și materiale uzuale precum făina, orezul, pastele, săpunul lichid etc.

Jocuri de îndemânare

Cu ajutorul acestui tip de joc, copiii își dezvoltă motricitatea fină, imaginația și coordonarea mână-ochi. Abilitățile de îndemânare sunt esențiale pentru că îl vor ajuta și la scriere, la desen și, nu în ultimul rând, îi vor oferi un plus de încredere în sine. Temele diverse ale jocurilor de îndemânare îl pot determina pe cel mic să își descopere noi pasiuni.

Jocuri fizice

Mișcarea este întotdeauna benefică pentru dezvoltarea fizică a copilului tău. Copilul se poate juca împreună cu prietenii lui jocurile clasice, de tipul Rațele și vânătorii, jocuri sportive cu mingea, se poate plimba cu trotineta ori cu rolele sau poate sări coarda. Toate aceste activități îi dezvoltă musculatura, oasele și abilitățile fizice în general. Așadar, include în programul zilnic al copilului tău joaca în aer liber.

Copilul tău sigur este dornic să se joace cu cât mai multe tipuri de jocuri, așa că dacă este expus la acestea, el va putea descoperi care îi sunt preferințele și interesele. O bucurie în plus îi va aduce și participarea ta, deoarece va simți faptul că îi acorzi atenție și afecțiune.