TIRASPOLUL avertizeaza: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar duce la destabilizarea regiunii

Evgheni Sevciuk, liderul regimului de la Tiraspol, a declarat joi, la Moscova, ca retragerea trupelor ruse din Transnistria ar destabiliza regiunea separatista, respingand solicitarile in acest sens din partea oficialilor de la Chisinau, relateaza agentia Tass, in pagina electronica.

“Astfel de solicitari ar putea destabiliza regiunea”, a declarat Sevciuk, intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova. Liderul separatist a adaugat ca forma misiunii de pacificatori aflata in regiune ar putea fi schimbata dupa ce se va ajunge la un acord cu privire la solutionarea politica a dosarului transnistrean. “Atunci vor fi posibile discutii pe aceasta tema, insa acum acestea nu fac altceva decat sa destabilizeze regiunea”, a afirmat Sevciuk.

Rusia are in continuare aproximativ 1.200 de soldati in Transnistria, in cadrul unui “contingent de pace”. Chisinaul a solicitat in mai multe randuri retragerea trupelor ruse si transformarea misiunii de mentinere a pacii intr-una civila, sub mandat international, dar Moscova si Tiraspolul s-au opus.

De altfel, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a insistat asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria in discursul sustinut la Adunarea Generala ONU de la New York, subliniind ca ar avea un efect pozivitiv in discutiile dintre Chisinau si Tiraspol.

Pe de alta parte, Evgheni Sevciuk a solicitat participantilor la procesul de negocieri in formatul 5+2 sa renunte la presiuni. “Cu cat mai curand partenerii nostri vor renunta la tactica presiunilor, cu atat mai constructive vor fi negocierile”, a afirmat el, citat de Interfax.

Liderul de la Tiraspol a declarat ca Transnistria nu a intrerupt procesul de negocieri in formatul 5+2. “Nu am suspendat participarea la negocierile in formatul 5+2. Am solicitat doar un alt statut pentru consultari, pentru clarificarea unor probleme aparute in 2014”, a subliniat Evgheni Sevciuk.

El a mentionat existenta unor “neclaritati”, in contextul in care Chisinaul a lansat mai multe dosare penale impotriva unor oficiali transnistreni, inclusiv a premierului si a unor lideri din regiune.

CITESTE SI: Republica Moldova a solicitat Rusiei sa-si RETRAGA trupele din Transnistria 

O noua runda de negocieri in formatul 5+2 (intre Chisinau si Tiraspol, cu Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori si Uniunea Europeana si Statele Unite ca observatori) era programata in septembrie la Viena, insa discutiile au fost suspendate dupa ce Tiraspolul a refuzat sa participe.

In conferinta de presa sustinuta joi la Moscova, liderul regimului separatist de la Tiraspol a acuzat, de asemenea, Republica Moldova ca, prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, a incalcat obligatiile asumate prin semnarea Memorandumului de la Moscova.

“Potrivit prevederilor Memorandumului semnat in prezenta OSCE, Republica Moldova ar fi trebuit sa ia decizia in urma consultarii cu Transnistria”, a afirmat Evgheni Sevciuk, citat de Tass. El a adaugat ca Acordul de Asociere nu respecta interesele agentilor economici din regiunea transnistreana.

CITESTE SI: Iurie Leanca atrage atentia asupra provocarilor din partea Transnistriei 

“Noi dorim sa ne integram in Uniunea Vamala (Rusia, Belarus si Kazahstan). Incercam sa construim relatiile pe aceasta baza, insa suntem dispusi sa cooperam cu toate statele”, a explicat liderul regimului separatist de la Tiraspol.

Republica Moldova semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana la 27 iunie.

Sursa foto: publika.md