Titus Corlatean a participat la reuniunea ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a participat, luni, la reuniunea ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfasurat la Luxemburg. La CAE a fost discutata situatia din Ucraina, prilej cu care ministrul de Externe Titus Corlatean a salutat infiintarea Grupului de Sprijin al CE. 

Ministrul roman de Externe a exprimat disponibilitatea Romaniei de a contribui in mod substantial la activitatea Grupului de Sprijin al CE pentru Ucraina, atragand atentia asupra responsabilitatii pe care Kievul trebuie sa si-o asume in adoptarea si implementarea unui pachet de reforme.

Agenda Consiliului Afaceri Externe a cuprins urmatoarele subiecte: criza din Ucraina, situatia din Bosnia si Hertegovina, precum si ultimele evolutii din Vecinatatea Sudica a UE, cu accent pe Siria. “Reuniunea a prilejuit o evaluare a actiunilor pe care Uniunea Europeana le-a adoptat de la declansarea crizei din Ucraina, precum si dezbateri privind directia abordarii la nivel european pe acest subiect, in contextul evolutiilor recente. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

In cadrul discutiilor, ministrii europeni “au exprimat profunda preocupare fata de evenimentele recente din estul Ucrainei, care confirma perpetuarea destabilizarii interne, in pofida apelurilor repetate de angajare constructiva si dezescaladare a situatiei. Au reafirmat sprijinul pentru unitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si au reconfirmat pozitia UE de nerecunoastere a anexarii ilegale a Crimeii de catre Federatia Rusa”, mentioneaza sursa citata.

Ministrii au decis asupra extinderii listei persoanelor si entitatilor supuse inghetarii bunurilor si interdictiei de vize. Totodata, acestia au remarcat pregatirile interne in vederea adoptarii de masuri restrictive conform deciziei Consiliului European din 20-21 martie 2014, in cazul in care acestea vor fi necesare.

“Sefii diplomatiilor europene au subliniat importanta angajarii in dialog a Ucrainei si Rusiei, inclusiv intr-un mecanism multilateral, comportand participarea UE si SUA, in vederea identificarii unei solutii politice si au apreciat, in context, perspectiva unei intalniri preliminare in acest format, preconizata a avea loc la 17 aprilie 2014, la Geneva”, se mai arata in comunicat.

Schimbul de opinii a evidentiat importanta ca alegerile prezidentiale din Ucraina, prevazute pentru 25 mai 2014, sa fie organizate si sa se desfasoare in mod liber si democratic si, in acest context, a fost salutata lansarea misiunii de monitorizare a OSCE.

Ministrii europeni au reiterat apelul pentru o abordare constructiva din partea Moscovei, in vederea detensionarii situatiei, evidentiind impactul negativ pe care atitudinea Federatiei Ruse in criza ucraineana il are asupra relatiilor Uniunii cu aceasta.

“A fost evidentiata contributia semnificativa a UE, prin diversele instrumente aflate la dispozitia sa, la consolidarea interna a Ucrainei, atat din punct de vedere al situatiei economico-financiare, cat si al statului de drept. in acelasi timp, a fost transmis un mesaj autoritatilor de la Kiev de incurajare pe calea continuarii reformelor structurale si politice, inclusiv in domeniul constitutional”, potrivit comunicatului MAE.

Ministrul roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, a salutat, alaturi de omologii europeni, adoptarea, in cadrul reuniunii, a Deciziei Consiliului privind acordarea de asistenta macro-financiara pentru Ucraina. A salutat infiintarea Grupului de Sprijin al Comisiei Europene pentru Ucraina. Ministrul roman a exprimat sprijin si deschidere pentru continuarea si accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetatenii ucraineni. Reafirmand importanta includerii reprezentantilor Ucrainei in orice discutii referitoare la viitorul acestui stat, seful diplomatiei romane a avertizat asupra riscului ca perpetuarea instabilitatii din Ucraina sa afecteze intreaga regiune, mentioneaza MAE.

In ceea ce priveste scrisoarea presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, adresata mai multor sefi de state si guverne europeni, referitor la situatia economica si financiara a Ucrainei, ministrul Titus Corlatean a pledat pentru un raspuns politic unitar al Uniunii. Totodata, a atras atentia ca participarea Ucrainei la orice discutie pe acest subiect este indispensabila.

Potrivit comunicatului, ministrul Corlatean “a exprimat disponibilitatea Romaniei de a contribui in mod substantial la activitatea Grupului de Sprijin al Comisiei Europene pentru Ucraina si, in context, a atras atentia asupra responsabilitatii pe care guvernul de la Kiev trebuie sa si-o asume in adoptarea si implementarea unui pachet de reforme care sa asigure continuarea modernizarii statului si a societatii”.

“O parte esentiala a acestui proces este reprezentata de asigurarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, cu respectarea deplina a standardelor europene in materie si a necesitatilor legitime ale acestor minoritati”, mentioneaza sursa citata.

Referitor la necesitatea ca UE sa urmeze o politica coerenta si ambitioasa fata de statele membre ale Parteneriatului Estic, ghidata de principiul diferentierii, ministrul Titus Corlatean a salutat accelerarea procedurilor in vederea semnarii, cat mai curand posibil, a Acordului de Asociere si a Acordului Aprofundat si Cuprinzator de Liber Schimb de catre Republica Moldova si Georgia. “A impartasit, cu acest prilej, satisfactia fata de intrarea in vigoare, la sfarsitul lunii aprilie, a includerii Republicii Moldova in programul european de liberalizare a vizelor”, se mai arata in comunicat.

in discutiile dedicate situatiei din Bosnia si Hertegovina, ministrul roman de Externe a exprimat sprijin pentru cele mai recente initiative europene de impulsionare a proceselor de reforma din acest stat si a dialogului bilateral cu UE. “A prezentat actiunile Romaniei, in calitate de Presedintie in Exercitiu a SEECP, complementare cu actiunile UE in regiune, inclusiv in ceea ce priveste Bosnia si Hertegovina. A amintit, in acest context, organizarea la Bucuresti, la 8-9 aprilie 2014, sub egida SEECP, a conferintei regionale pentru combaterea coruptiei la nivel inalt”, precizeaza ministerul.

“in cadrul schimbului de opinii privind Vecinatatea sudica, sefii diplomatiilor europene au reconfirmat sprijinul pentru continuarea procesului politic de negociere Geneva II si au reliefat necesitatea convingerii tuturor partilor de a se angaja in identificarea unei solutii politice, in vedere pastrarii unitatii si a stabilitatii statului sirian”, se mentioneaza in comunicat.