Titus Corlatean: Aderarea Romaniei la Schengen, sprijinita de Franta printr-un document oficial

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca Romania are sprijinul Frantei pentru aderarea la Schengen, sprijin mentionat explicit intr-un document oficial semnat de premierii roman si francez.

Declaratia lui Titus Corlatean vine dupa ce ministrul de Interne francez, Manuel Valls, a afirmat, recent, ca aderarea la spatiul Schengen pentru Romania si Bulgaria nu se afla pe ordinea de zi si a lasat sa se inteleaga ca Franta nu va sprijini deschiderea Schengen pentru cele doua tari.

“A fost interesant ca, chiar inainte sa apucam sa cerem anumite explicatii, pe cale diplomatica, am primit aceste lamuriri. Si ele, de fapt, confirma o pozitie a Frantei, o pozitie oficiala a statului francez, astfel cum a fost confirmata pe de o parte prin parteneriatul strategic dintre Romania si Franta si prin foaia de parcurs cu masuri concrete de implementare a parteneriatului strategic, foaie de parcurs semnata de prim-ministrii ai Romaniei si ai Frantei la Paris, in cadrul vizitei oficiale intreprinse de domnul Victor Ponta. In aceasta foaie de parcurs, sprijinul pentru eforturile Romaniei de aderare la spatiul Schengen este trecut explicit intr-un document oficial semnat de doi prim-ministri”, a declarat Titus Corlatean.

Corlatean a mai precizat ca Romania conteaza pe sprijinul Frantei, confirmata prin semnarea unui document oficial de catre premierul francez.

“Si astfel de declaratii precum cea a ministrului de Interne francez apar, nu reprezinta chiar o surpriza. Pe de alta parte, ceea ce este mai important este decizia la nivelul statului si aceasta decizie este confirmata prin semnarea unui document oficial de catre premierul francez si prin declaratiile publice oficiale ale premierului francez. Si noi contam pe sprijinul Frantei, asa cum de altfel avem o intelegere la care am ajuns in relatia bilaterala”, a mai declarat Titus Corlatean.