Titus Corlatean, despre relatia Romaniei cu Republica Moldova

ministerul-de-externe-republica-moldova

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, considera ca dezvoltarea relatiei tarii noastre cu Republica Moldova, bazata pe originea comuna, ramane o prioritate strategica si a subliniat ca Romania nu a pus niciodata la indoiala, indiferent de evenimentele politice, taria angajamentului in directia europeana a Republicii Moldova.

“Este vorba de o relatie speciala intre cele doua state, bazata pe originea noastra comuna, aceeasi limba, limba romana, valori culturale comune, dar, in acelasi timp, este si o relatie care are un continut european extrem de important. Dezvoltarea relatiei cu Republica Moldova a fost dintotdeauna prioritatea noastra strategica, statornica si incontestabila. Acesta este unul dintre subiectele asupra carora exista un consens covarsitor, fara echivoc si de durata, la nivelul intregii clase politice si al societatii romanesti, in ansamblu. Romania nu a pus niciodata la indoiala, indiferent de evenimentele politice trecatoare, taria angajamentului nostru in directia europeana a Republicii Moldova. As dori sa subliniez dialogul politic bilateral extrem de dens din ultima perioada, respectiv vizitele la nivel inalt, inclusiv intalnirile pe care le-am avut eu cu viceprim-ministrul Natalia Gherman”, a declarat ministrul de Externe, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Intrebat ce interese “ascunde” Romania in spatele unor gesturi de bunavointa, ministrul Corlatean a declarat ca nu poate fi vorba despre gesturi de bunavointa, ci de o relatie fireasca intre cele doua state, prioritatea comuna fiind integrarea europeana a Republicii Moldova.

“Caracterul special al relatiei bilaterale este dat de aceeasi limba, cultura, istorie. Este o relatie fireasca intre cele doua state si nu putem vorbi de gesturi de bunavointa in acest context. De aceea as fi foarte curios sa aud contra-argumente care sa justifice de ce romanii ar trebui sa ramana insensibili si neangajati fata de soarta fratilor de peste Prut. Romania are o serie de prioritati comune cu R. Moldova, cu scop bine definit, si anume, sustinerea obiectivului vizat in mod suveran, legitim de Republica Moldova – integrarea europeana”, a mai spus Corlatean.

Foto: Cronica Romana