TITUS CORLATEAN: Romania va sustine acordarea statutului de tara candidata la UE pentru Albania

TITUS CORLATEAN, ministrul de Externe, a declarat, vineri, ca ROMANIA va sustine la Consiliul Afaceri Generale de saptamana viitoare acordarea statutului de tara candidata la UE pentru ALBANIA, in numele tuturor tarilor din SEECP.

“Mandatul Presedintiei romane a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), care a durat un an si se va incheia la 1 iulie, s-a bazat “pe construirea unui consens, inclusiv atunci cand au existat pozitii diferite, pozitii divergente si acest lucru il apreciem in mod deosebit. Am apreciat in mod deosebit dispozitia catre o abordare constructiva si catre compromis, asa cum a fost cazul dialogului dintre Belgrad si Pristina. De altfel, si la aceasta reuniune ministeriala de la Bucuresti, si anterior, in baza unei bune cooperari si cu Belgradul, am avut placerea sa gazduim si reprezentantii Kosovo, pe ministrul de Externe de la Pristina, Enver Hoxhaj”, a declarat TITUS CORLATEAN, intr-o conferinta comuna cu omologul albanez, DIMITAR BUSHATI, a carei tara preia Presedintia SEECP, de la 1 iulie.

Seful diplomatiei a precizat ca ROMANIA a avut doua mari prioritati, ambele puse in practica. Este vorba despre crearea “unui spirit cat mai bun de cooperare regionala in plan politic, dar si promovarea cu ajutorul bratului operational RCC (Consiliul Cooperarii Regionale) a unor proiecte economice de cooperare”, respectiv despre “sincronizarea cooperarii regionale cu agenda de largire a UE si a NATO cu ansamblul regiunii Balcanilor”.

Citeste si: Ministrul de Externe le-a cerut celor trei senatori SUA sprijin pentru cresterea prezentei NATO si SUA in Romania 

“Interesul nostru a fost sa transmitem un mesaj politic foarte clar exteriorului regiunii Balcanilor de sustinere a traseelor individuale din Balcani ale tarilor candidate si ale tarilor aspirante la UE si NATO (…) Am organizat mai multe activitati, reuniuni, grupuri de lucru pe teme importante pentru statele din Balcani care negociaza aderarea fie la UE, fie la NATO. Aici ma refer la judiciar, la combaterea coruptiei, la combaterea crimei organizate si pot spune ca sunt multumit de modul in care s-a lucrat in acest domeniu si noi speram ca acest lucru va conta la Bruxelles in evaluarile traseelor individuale ale acestor state”, a punctat ministrul de Externe.

“Reuniunea si modul in care astazi ne-am pus de acord la reuniunea ministeriala SEECP ne ofera argumente suplimentare pentru ca, saptamana viitoare, ROMANIA, atat in capacitate nationala, cat si in calitate de Presedintie inca in exercitiu a SEECP, sa SUSTINA cu tarie, in numele tuturor statelor din Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est, acordarea statutului de CANDIDAT la Uniunea Europeana (UE) pentru ALBANIA”, a spus CORLATEAN, precizand ca acest punct se afla pe agenda Consiliului Afaceri Generale, de saptamana viitoare, de la Bruxelles.

Totodata, TITUS CORLATEAN a precizat ca Presedintia romana a SEECP se va incheia saptamana viitoare, odata cu organizarea SUMMIT-ului la Bucuresti. SUMMIT-UL de la Bucuresti din 25 iunie va fi organizat la nivel de sefi de stat, presedintele Republicii Moldova fiind unul dintre cei care au confirmat deja participarea.

Citeste si: CORLATEAN: E DERANJANT ca ambasada Romaniei a aflat din presa despre cazul adolescentului batut in Franta 

La randul sau, ministrul albanez de Externe, DIMITAR BUSHATI, a declarat ca pentru ALBANIA “cooperarea regionala si relatiile bune de vecinatate sunt pilonii care garanteaza pacea, securitatea si stabilitatea in regiune si reprezinta preconditii pentru integrarea euro-atlantica a regiunii”.

De asemenea, BUSHATI a precizat ca Presedintia albaneza a SEECP va garanta “continuitatea si complementaritatea cu Presedintia romana”. Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est este o structura de cooperare regionala neinstitutionalizata, fiind singurul forum din aceasta regiune provenit si gestionat de statele din zona.

 Sursa foto: adevarul.ro