TOAMNA E CA VARA! COD PORTOCALIU de CANICULA in 3 judete. COD GALBEN in alte 16 judete si CAPITALA

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis vineri un COD PORTOCALIU de CANICULA valabil sambata in judetele Teleorman, Giurgiu si Calarasi, in timp ce alte 16 judete si Capitala raman sub COD GALBEN de CANICULA.

Potrivit ANM, sambata, 5 septembrie, VREMEA se va mentine CANICULARA in Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei si sudul Moldovei, unde TEMPERATURILE MAXIME vor atinge pe arii extinse 35…37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

In judetele Teleorman, Giurgiu si Calarasi MAXIMELE TERMICE se vor situa in jurul valorii de 38 de grade, iar DISCONFORTUL TERMIC va fi deosebit de accentuat.

Cele 16 judete care se vor afla sambata sub COD GALBEN de CANICULA sunt Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Dambovita, Prahova, Ilfov, Buzau, Ialomita, Braila, Galati, Vrancea, Constanta si Tulcea la care se adauga municipiul Bucuresti.

In cursul zilei de duminica, 6 septembrie, in sud-estul teritoriului VREMEA se va mentine CALDUROASA, izolat CANICULARA, precizeaza ANM.

Pe de alta parte, potrivit unei informari emise tot vineri de meteorologi, pe parcursul zilei de sambata, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in regiunile vestice, nordice si centrale si in zonele de deal si de munte. Pe arii relativ extinse vor fi averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie si caderi de grindina. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 15…20 l/mp si izolat 35…40 l/mp.

In sudul si nord-estul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala local, in special in noaptea de sambata spre duminica (5/6 septembrie), iar in est si sud-est cu precadere in seara zilei de duminica si in primele ore ale noptii.

Sursa foto: realitatea