Toate infomațiile despre țânțari (morfologia, distribuția geografică, ciclul de viață și metode de combatere)

tratamente anti tantari (dezinsectie deratizare)

A venit caldura si tantarii iti dau batai de cap. Curtea ta a devenit o capcana in care esti prins seara de seara odata cu lasarea intunericului. Daca vrei sa te bucuri de racoarea serii linistit, fara batai de cap cauzate de bazaitul si muscaturile tantarilor, afa aici toate infomatiile de care ai nevoie despre tantari.

  1. Descrierea morfologica

Adulti: cap globular, cu o mare parte a suprafetei ocupate de ochi compusi; o pereche de antene de aproximativ trei ori mai lunga decat capul, usor pubescenta la femele si cu pene la masculi; Aceasta diferenta face posibila distinctia intre sexe dintr-o privire. Pe cap exista, de asemenea, o pereche de palpi, unul pe fiecare parte a proboscisului; cele ale femelei sunt netede, cele ale masculului paroase.
Partile bucale formeaza o proboscida lunga si subtire, indreptata inainte, care la femela este proiectata sa strapunga; au o singura pereche de aripi membranoase, cu solzi mici de-a lungul venelor si marginii posterioare. Este caracteristica veneratia aripilor, cu 6 vene longitudinale, dintre care a doua, a patra si a cincea sunt bifurcate; tarsi au 5 segmente.

Exista aproximativ 3.000 de specii de tantari in lume.

Culex spp . Tantar : anvergura aripilor de 9 mm Dimensiune
variabila; toate au abdomenul contondent la varf si adesea nu au marcaje distincte ale corpului sau aripilor (de exemplu, Culex quinquefasciatus).

Mosquito Anopheles spp .: 7,5 mm anvergura aripilor.
Aripi patate cu solzi intunecati si palizi; nu exista solzi pe abdomen; Se cocoseaza cu abdomenul inclinat fata de suprafata portanta, formand o linie dreapta cu proboscisul (de exemplu, Anopheles gambiae).

Tantar Aedes spp : anvergura aripilor de 6,5 mm.
Dimensiune medie spre mare; majoritatea au abdomenul ascutit si ochii larg deschisi; au, in general, marcaje distinctive formate din grupuri de solzi luminosi si intunecati; aspectul generic este adesea negru cu marcaje argintii (de exemplu, Aedes aegypti).

PestControl-Bucuresti ofera informatii complete despre tantari, ciclul de viata si metodele de dezinsectie impotriva tantarilor.

  1. Distributia geografica

Tantarii sunt insecte omniprezente care pot fi gasite in aproape orice tip de zona climatica, de la regiunile arctice la tropice, capabile sa supravietuiasca iernilor severe sau anotimpurilor secetoase, in functie de regiune. In functie de specie, adaptabilitatea lor este de asa natura incat le permite sa se reproduca in toate tipurile de medii acvatice, de la foarte poluate la curate, de la mici, cum ar fi conservele la cele mari, precum iazurile si raurile.

Distributia sa este extinsa si favorizata prin mijloace de transport, cum ar fi nave sau avioane, care au condus la introducerea speciilor exotice pe teritorii noi si chiar la transportul tantarilor infectati catre climatele temperate, cu transmiterea consecventa a bolilor tropicale.

  1. Relevanta ca daunator

In climatele mai reci, in special afectiunile sunt sezoniere cauzate de muscaturi, dar la tropice pot fi principalii vectori ai bolii. Pot transmite diferite boli oamenilor si animalelor; p. de exemplu, malarie, filarioza, febra galbena, encefalita si dengue. Doar cateva specii de tantari sunt vectori ai bolilor umane. Cele mai importante sunt cele care folosesc fiinta umana ca gazda principala si intra in case in cautarea unei ratii de sange. Unele specii nu musca oamenii, ci folosesc in schimb alte mamifere, pasari sau chiar reptile ca gazde.

Statisticile arata ca exista 270 de milioane de persoane infectate cu malarie si ca pana la doua milioane dintre ele mor in fiecare an. Aceasta circumstanta face din tantar cea mai periculoasa creatura din lume.

Exemple de transmitere a bolilor umane de catre tantari:

Anopheles spp . malarie, filarioza, diferiti virusi; p. de exemplu, Anopheles gambiae
Aedes spp. febra galbena, dengue, encefalita, diferite virusuri; p. ex. Aedes aegypti
Culex spp. filarioza, encefalita, diferiti virusi; p. de exemplu, Culex quinquefasciatus

  1. Ciclul de viata

Tantarul se imperecheaza la 48 de ore dupa iesirea din pupa. Femela copuleaza o singura data in viata, deoarece are capacitatea de a stoca sperma in saci din corpul ei si apoi de a fertiliza loturi succesive de oua.

Majoritatea tantarilor se hranesc cu nectar sau fructe dupa apusul soarelui, dar femela are, in general, nevoie de un continut ridicat de proteine ​​din sange pentru a produce oua, asa ca la scurt timp dupa imperechere, va merge in cautarea acestuia. Femela are organe senzoriale puternice care detecteaza mirosul corpului, dioxidul de carbon, caldura si umiditatea emise de gazda si urmeaza acesti stimuli impotriva
vantului pentru a-l localiza. Adultii pot zbura cativa kilometri in cautarea sangelui, dar pot merge mai departe daca sunt purtati de vant.

Femela strapunge pielea gazdei cu piesele bucale si localizeaza un vas de sange de la care suge. La fiecare masa mananca aproximativ propria greutate in sange. In timpul hranirii, sangele continua sa curga, deoarece saliva, care contine un anticoagulant, patrunde in rana si impiedica coagularea acesteia. Reactia alergica a organismului la aceasta substanta este cea care provoaca urmele iritante care raman.

Atunci cand un tantar infectat se hraneste, parazitii cauzatori de boli pot patrunde in corpul gazda transportat de saliva sau piesele bucale ale insectei. In schimb, un tantar sanatos se infecteaza atunci cand se hraneste cu o persoana care poarta forme infectioase ale parazitului. Acestea se dezvolta in tantar pana cand animalul devine infectios si capabil sa transmita parazitii noilor gazde.
Relatiile dintre parazit, tantar si gazda au evoluat de-a lungul multor ani si sunt adesea foarte specifice in ceea ce priveste speciile implicate.
Aportul de sange stimuleaza productia de oua si furnizeaza substantele nutritive necesare dezvoltarii oualor. In functie de specie, 30 pana la 350 de oua sunt fertilizate odata, chiar inainte de ouat, cu sperma depozitata. Ouale, conice in forma si 1,5 mm lungime medie, se depun la marginea apei si se adera una la cealalta formand mici plute plutitoare, sau se depun intr-un mod izolat si dispersat pe suprafata apei, in functie de specie. .

Se eclozeaza dupa cateva zile, iar primul stadiu larvar inoata liber. Larvele se hranesc cu ajutorul perilor bucali care conduc un flux de apa care transporta particule organice. De asemenea, rasfoiesc alge sau plante. Larvele culicinilor se hranesc la diferite adancimi, in timp ce cele ale anofelinelor se hranesc exclusiv cu substraturi care plutesc la suprafata apei. Larvele culicinilor atarna
de suprafata apei de sifonul respirator, spre deosebire de larvele anofelinelor, care adopta o pozitie paralela cu suprafata. Larvele trec prin 4 etape de dezvoltare, sau instare, iar la sfarsitul fiecarui instar larva isi pierde pielea sau multe.

Cand larva a 4-a instar este aruncata de pe piele, ea pupeaza. Pupa nu se hraneste, ci ramane la suprafata apei. Cand este deranjat, se scufunda intr-o miscare sacadata si apoi se ridica pasiv la suprafata.

Tantarul adult se dezvolta in interiorul pupei. Cand este complet dezvoltata, pielea pupala se fisureaza pe spate si apare adultul. Dupa scurta perioada de timp necesara pentru a se intari cuticula si pentru a se extinde aripile, insecta zboara.

Cu exceptia cazului in care este diapauzat, speranta de viata a adultului nu depaseste de obicei cateva saptamani. De-a lungul vietii, totusi, femela poate depune mai multe ghearele, fiecare continand cateva sute de oua. Durata ciclului de viata complet este foarte dependenta de temperatura si poate varia intre 10 zile si 6 luni sau mai mult la speciile care hiberneaza ca larve.

  1. Masuri de control

Masurile de control pot fi indreptate impotriva larvelor sau adultilor.

Larve

Habitatele larvelor pot fi reduse, in special in mediile urbane, prin sigilarea corespunzatoare a canalelor de scurgere si a gurilor de vizitare, indepartarea recipientelor care contin apa precum, de exemplu. de ex. cutii sau anvelope vechi etc. In alte situatii, metode fizice, cum ar fi asigurarea circulatiei libere a canalelor de drenaj sau drenarea apei stagnante in lucrari, lucrari de terasament etc., pot fi utilizate pentru a ajuta la reducerea problemei. Atunci cand masurile fizice nu sunt fezabile, apa poate fi tratata periodic cu larvicide pentru a distruge etapele larvelor inainte de a ecloza.

Adulti

Tantarii adulti pot fi ucisi in interior cu un aerosol sau muscaturile enervante pot fi evitate folosind repelenti, plase de tantari tratati, spray-uri pentru rezervoare sau pastile, bobine anti-tantari etc. Programele de control vectorial pot utiliza aerosoli cu descarcare de suprafata cu activitate reziduala aplicata in interior. Alternativ, utilizarea aerosolilor cu descarcare spatiala, cum ar fi de ex. De exemplu, aerosolii cu volum foarte mic (ULV) sau ceata, vor reduce rapid populatiile adulte in afara sau in interiorul caselor.