Toni Grebla spune ca ferma din Gorj nu este a lui. Autoritatile locale nu au emis autorizatie pentru ridicarea casei de vacanta, dar incaseaza impozit pentru ea

REFERAT: Toni Grebla a intervenit in interesul finului, Ion Bircina, la sefi ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si ai complexelor Turceni si Rovinari

Judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Toni Grebla, sustine ca ferma din Gorj unde procurorii au facut perchezitii in dosarul in care este cercetat nu este a lui, asa cum sustin anchetatorii. Afacerea ar fi administrata de un prieten, iar terenul pe care se afla ii apartine soacrei sale, potrivit Digi 24. Pe acelasi teren, judecatorul Curtii Constitutionale are o casa de vacanta pentru care plateste impozit, dar pentru care nicio autoritate locala nu a emis autorizatie de constructie. Procurorii au facut perchezitii acolo, in dosarul in care Toni Grebla este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Ferma la care au avut loc perchezitiile se afla la marginea comunei Telesti, la aproximativ 20 de kilometri de Targu Jiu. Acolo exista mai multe adaposturi pentru animale, un lac si o casa cu un etaj.

Anchetatorii au aflat ca ar fi ferma lui Toni Grebla, judecatorul Curtii Constitutionale. Autoritatile locale spun ca nu au emis nicio autorizatie pentru ridicarea casei, dar incaseaza impozit pentru ea.

Citeste si: TONI GREBLA neaga acuzatiile: Nu am participat la constituirea unui grup INFRACTIONAL

„In actele primariei Telesti nu exista autorizatie de constructie, exista doar un titlu de proprietate eliberat in 1992, iar la pozitia de rol respectiva figureaza casa cu o suprafata de 220 de mp, in contabilitate la impozite”, declara Romulus Baldea, primarul comunei Telesti.

Toni Grebla spune insa ca actele au fost ratacite de primarie. El adauga ca terenul ii apartine soacrei sale iar de intreaga proprietate se ocupa un prieten.

„Autorizatia a fost eliberata in 1992, probabil nu au cautat in arhiva. O am eu ca document. Am un act de inchiriere intre soacra mea si Gigi Grecu care se ocupa de administrarea a ceea ce era acolo”, afirma Toni Grebla.

Terenul se afla in extravilanul comunei Telesti, ceea ce inseamna ca era nevoie de o autorizatie de constructie si din partea Consiliul Judetean. si aceasta lipseste din arhive.

„Nu a fost emisa o astfel de autorizatie, nu au existat solicitari. S-au facut verificari”, declara Oana Palos, purtator de cuvant CJ Gorj.

CITESTE SI: ZEGREAN: GREBLA a recunoscut ca povestea cu ROCHIILE, CAPSATOARELE si restul este adevarata

De-a lungul timpului, mai multi localnici au reclamat ca terenul pe care s-a ridicat ferma ar fi, de fapt, al lor.

„Dreptul de proprietate al Vioricai Tanasescu, soacra judecatorului Toni Mihail Grebla, a fost contestat in instanta de mai multe ori. Oamenii insa au pierdut. Ultimul proces a avut loc in 2013, instanta a respins insa actiunea reclamantilor ca fiind tardiva”, relateaza Carla Tanasie, reporter Digi24.

Ferma se intinde pe 5,8 hectare. Sunt crescuti aici sapte struti, cativa porci vietnamezi dar si alte animale si pasari domestice. Cel mai probabil, produsele obtinute aici nu erau comercializate pentru ca Directia Sanitar Veterinara nu a emis vreo autorizatie pentru acest lucru. 

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla este urmarit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Potrivit unor documente ale procurorilor, in perioada 2010-2015, Toni Grebla ar fi cerut si primit de la finul sau, omul de afaceri gorjean Ion Bircina, mai multe foloase necuvenite, atat in perioada in care a fost senator, respectiv pana in 18 decembrie 2013, cat si dupa ce si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala.

Judecatorul  este acuzat ca, incepand din august 2014, ar fi facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre omul de afaceri ION BIRCINA si CONSTANTIN BARTOLOMEU SAVOIU, cunoscut ca “Generalul”.

CITESTE SI: DECLARATIA de AVERE a lui TONI GREBLA, judecatorul CCR URMARIT PENAL 

TONI GREBLA mai este suspectat ca, in perioada 2010-2015, “a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), in mod ocult si prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate prevazute de articolul 102 lit. b si c raportat la art.110 si art.82 alin. 1 lit. a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si senatorului)”, potrivit procurorilor.