TOP 10 AL CELOR MAI BOGATI MONARHI DIN LUME

Multe dintre capetele incoronate ale lumii detin afaceri si investesc in diverse domenii, astfel ca averile familiilor regale sporesc de la o generatie la alta. Sumele impresionante de bani le permit suveranilor sa isi intretina pasiuni costisitoare si stiluri de viata extravagante, dar si sa se ocupe cu acte caritabile. In continuare va prezintam clasamentul celor mai bogati monarhi din lume (din punct de vedere al averii personale), potrivit analizelor Forbes.

10. Sultanul Qaboos bin Said al Said al Omanului

Avere: 700 milioane dolari
Varsta: 74 ani

Singurul fiu al sultanului Said bin Taimur si a printesei Mazoon al-Mashani, Qaboos a urcat pe tron in anul 1970, in urma unei lovituri de palat, dupa care a declarat ca tatal sau a abdicat de la tron. Beneficiind de sustinerea guvernului britanic, Sultanul Qaboos a reusit astfel sa scoata Omanul din izolare. Datorita lui, statul arab din sud-vestul Asiei s-a modernizat extrem de mult, intrucat banii proveniti din industria petrolului au fost investiti in infrastructura, educatie si sanatate. Mai mult, Sultanul Qaboos a reusit sa transforme Omanul intr-un stat neutru, ce intretine relatii diplomatice atat cu Iran, cat si cu SUA.

CITESTE SI: TOP 10 al ORASELOR care sunt PLINE de MILIARDARI

9. Printul Albert al II-lea de Monaco

Avere: 1 miliard dolari
Varsta: 56 ani

Capul Casei Grimaldi, Albert al II-lea este fiul lui Rainier al III-lea de Monaco si al actritei Grace Kelly, avand doua surori – Caroline, Printesa de Hanovra si Printesa Stephanie. Conducatorul celui mai dens populat stat din lume detine numeroase bunuri imobiliare atat in Principatul Monaco, dar si in Franta. De asemenea, printul nu investeste doar in real estate, ci si automobile de lux, fiind cunoscut pentru pasiunea sa pentru masini. In plus, monarhul detine „Societe des bains de mer de Monaco”, ce administreaza industria jocurilor de noroc si a entertainmentului din micul stat.

8. Regele Mohammed al VI-lea al Marocului

Avere: 2,5 miliarde dolari
Varsta: 51 ani

Al doilea dintre cei cinci copii ai Regelui Hassan al II-lea si ai Printesei Lalla Latifa Hammou, Mohammed al VI-lea a urcat pe tron in anul 1999, dupa decesul tatalui sau. Regele Marocului este cunoscut drept un om de afaceri priceput, bancher cu experienta, fiind totodata cel mai mare proprietar de terenuri din tara, cu cea mai insemnata productie agricola. Familia sa detine una dintre cele mai mari averi din lume – numai administrarea celor 12 palate detinute aduce costuri zilnice de aproape 1 milion de dolari. Desi are cheltuieli uriase, Regele Mohammed al VI-lea este cunoscut pentru lupta continua impotriva saraciei si a coruptiei.

7. Principele Hans-Adam al II-lea al Liechtensteinului

Avere: 3,5 miliarde dolari
Varsta: 69 ani

Cel de-al 15-lea Principe de Liechtenstein este fiul Principelui Franz Josef al II-lea si al Contesei Georgina von Wilczek. Acesta este extrem de apreciat de populatie, fapt demonstrat chiar si de referendumul din iulie 2012, cand participantii la vot au respins cu o majoritate covarsitoare propunerea de a i se reduce puterea politica. Proprietar al institutiei financiare LGT, principele Liechtensteinului este cel mai bogat monarh european, iar familia sa detine o avere estimata la circa 7,6 miliarde dolari. De asemenea, acesta este un recunoscut iubitor al artei si detine o colectie impresionanta de obiecte de valoare, multe dintre acestea fiind expuse publicului in cadrul Muzeului Liechtenstein, de la Viena.

CITESTE SI: TOP FORBES 2015: Bill Gates este cel mai bogat om din lume. Vezi ce loc ocupa Ion Tiriac 

6. Printul Azim al Bruneiului

Avere: 5 miliarde dolari
Varsta: 32 ani

Cel mai in varsta fiu dintre cei 12 copii ai Sultanului Hassanal Bolkiah, Printul Azim este cel mai cunoscut membru al Casei Regale a Bruneiului, din cauza comportamentului sau aventurier. Iubit de paparazzi, tanarul miliardar este faimos pentru petrecerile opulente pe care le organizeaza, la care invita vedete internationale, printre preferatele sale fiind Mariah Carey, Janet Jackson sau Scarlett Johansson. Insa dincolo de reputatia de petrecaret, Printul Azim este cunoscut pentru actele sale de caritate, donand sume uriase unor organizatii internationale cu scopuri nobile.

5. Seicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan

Avere: 15 miliarde dolari
Varsta: 66 ani

Seicul Khalifa este unul dintre cei mai bogati conducatori ai lumii, intrucat este presedintele Emiratelor Arabe Unite si Emirul Abu Dhabi-ului, acestea fiind printre statele cu cele mai mari rezerve de petrol din lume (EAU detine 97,8 miliarde barili petrol, respectiv 6,65% din rezerva totala cunoscuta la nivel mondial). Insa averea Seicului Khalifa nu se bazeaza numai pe rezerve naturale – acesta controleaza un fond de investitii cu bunuri in valoare de circa 627 miliarde dolari. In plus, potrivit estimarilor, averea familiei Al Nahayan se ridica la 150 miliarde dolari.

4. Regele Abdullah al Arabiei Saudite

Avere: 17 miliarde dolari
Varsta: 90 ani

Aflat pe locul opt la nivel mondial intre cei mai puternici oameni din lume, Regele Abdullah bin Abdul Aziz detine controlul asupra a aproape 20% din rezervele de petrol cunoscute ale lumii. Acesta a investit inteligent „petro-dolarii” in diverse ramuri ale economiei si a ghidat cu grija Arabia Saudita de-a lungul recesiunii globale, astfel ca tara nu a avut de suferit de pe urma dificultatilor financiare. Dupa ani de zile in care si-a adus emiratul intre cele mai bogate state ale lumii, Regele Abdullah a fost nevoit sa il lase pe fratele sau sa se ocupe de afacerile tarii, intrucat varsta inaintata il impiedica sa isi continue planurile marete.

3. Sultanul Hassanal Bolkiah al Bruneiului

Avere: 20 miliarde dolari
Varsta: 68 ani

Fiul cel mare al sultanului Omar Ali Saifuddien al III-lea, Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah nu este doar Sultanul Bruneiului, ci si Prim-Ministrul tarii, astfel ca detine controlul absolut asupra micului stat. Averea impresionanta ii permite sa sustina hobby-uri costisitoare, iar Sultanul Hassanal este cunoscut pentru excentricitatile sale – detine un palat mai mare decat Vaticanul (aproape 1.800 de incaperi), propriul Boeing 747, numeroase bunuri valoroase, dar si un parc de distractii rezultat in urma unei investitii de circa 1 miliard dolari. Mai mult, acesta este un pasionat al masinilor de lux, iar colectia sa nu cuprinde doar cateva dintre cele mai scumpe masini din lume, ci aproximativ 5.000 automobile.

CITESTE SI: TOPUL celor mai tineri miliardari ai lumii

2. Printul Alwaleed bin Talal al Arabiei Saudite

Avere: 21,4 miliarde dolari
Varsta: 59 ani

Nepotul Regelui Abdullah a fost adesea comparat cu Warren Buffet in ceea ce priveste strategiile sale de investitii – viziunea acestuia in afaceri i-a dus averea pe culmi impresionante. Considerat a fi unul dintre cei mai mari investitori ai lumii, Printul Alwaleed are foarte putina putere politica, insa este un membru de vaza al Familiei Regale a Arabiei Saudite si este considerat a fi cel mai influent arab din lume. Averea ii permite un stil de viata excentric, insa acesta este recunoscut si pentru actele sale caritabile de anvergura – unul dintre cele mai controversate gesturi ale sale a avut loc dupa atacurile de pe 11 septembrie, cand Printul Alwaleed a donat 10 milioane dolari primariei New York-ului.

1. Regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei (foto)

Avere: 30 miliarde dolari
Varsta: 87 ani

Regele Thailandei nu este doar monarhul cu cea mai mare avere personala din lume, dar este si suveranul cu cea mai lunga domnie din istoria tarii sale. Aflat de 68 ani pe tron, acesta este seful de stat cu cea mai lunga perioada la conducerea tarii din lume. Mare parte din averea sa provine investitii imobiliare, insa acesta si-a extins afacerile si in alte domenii (este unul dintre actionarii principali in companii precum Siam Cement sau Siam Commercial bank). Desi cheltuielile personale ale monarhului sunt pastrate departe de ochii publicului, specialistii estimeaza ca doar administrarea palatului sau ii costa anual 500 milioane dolari (respectiv de 10 ori mai mult decat cheltuieste Familia Regala britanica).

Sursa text: forbes.com